Preseneti sebe in svoje bližnje ter pripravi krompir z gobami na popolnoma nov način. Krompirjev curry je čudovitega okusa, pripraviš pa ga s samimi poznanimi sestavinami in nekaj odličnimi začimbami. Začaral te bo izgled, presenetila te bo svilnata omaka in prepričal neverjeten okus. Moraš ga probat!
Curryji so nekaj najboljšega in res jih rada kuham. Predvsem zato, ker je priprava enostavna, saj se vse skuha kar v enem loncu in zato, ker so lepo nasitni in tako zelo lepo pobožajo želodček. Če jih še ne poznaš, je ta lahko čudovit uvod v pisan svet čudovitih curryjev. Ta curry lahko pripraviš kadar koli v letu, saj lahko namesto svežih gob uporabiš zamrznjene gobe.
V tem curryju najdeš:
- KROMPIR – Uporabi čisto navaden krompir, vseeno katere sorte.
- GOBE – Uporabi ketere koli gobe in to sveže ali zamrznjene. Čez leto velikokrat uporabim kar rjave šampinjone, včasih pa kar zamrznjene in to katero koli mešanico ali pa tudi kar šampinjone. Če se le da pa se izogibam belim šampinjonom, ker mi res niso všeč.
- AROMATIKE – V tem curryju najdeš čebulo, česen in ingver – standardni trio v curryjih. Uporabi katero koli čebulo, lahko tudi šalotko ali celo por. Če svežega česna ali ingverja nimaš, lahko uporabiš tudi sušena.
- ZAČIMBE – Poleg soli in popra, curry pripraviš še z začimbno mešanico garam masala, kuminom (pozor, ne kumino), kurkumo in kajenskim poprom ali čilijem v prahu.
- KOKOSOVO MLEKO – Tudi kokosovo mleko je stalnica v curryjih. V primeru, da ga nimaš, lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali pa celo nestepeno sladko smetano.
- LISTNATI OHROVT – V ta curry zelo rada dam še nekaj zelenja. Rada uporabim listnati ohrovt ali pa špinačo – svežo ali kocko ali dve zamrznjene.
Ta curry je najboljši svež, lahko ga pa tudi nežno in počasi pogreješ. Zamrzovanja tega curryja pa ne priporočam.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo in kako ga pripraviš, pa še nekaj luštnih curryjev, ki jih moraš pripravit, če ti je všeč dobra hrana:
- Kremast curry z lososom in špinačo
- Curry iz jajčevca na kvinoji
- Curry iz rdeče leče na belem rižu
- Kremast curry iz sladkega krompirja, špargljev in paprike na belem rižu
- Curry z rezanci in tofujem
Še več odličnih curryjev (in juh) najdi pod oznako Juhe.
Priprava curryja je enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.
Najprej pripravi gobe in jih prihrani za kasneje. Na zmehčani čebuli popraži aromatike in začimbe, nato pa dodaj krompir, kokosovo mleko in kuhaj, da se krompir skuha. Nato dodaj še gobe, ohrovt in posoli ter popopraj in za svežino dodaj še malo limoninega soka.
Odlično!

Krompirjev curry z gobami in špinačo
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Preseneti sebe in svoje bližnje ter pripravi krompir z gobami na popolnoma nov način. Krompirjev curry je čudovitega okusa, pripraviš pa ga s samimi poznanimi sestavinami in nekaj odličnimi začimbami. Začaral te bo izgled, presenetila te bo svilnata omaka in prepričal neverjeten okus. Moraš ga probat!
Ingredients
- 2 žlici (olivnega) olja
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna (ali 1/2 žličke suhega)
- 1 kos ingverja (ali 1/2 žličke suhega)
- 150 g katerih koli svežih ali zamrznjenih gob
- 400 g krompirja
- 1/2 žličke Kotányi kajenskega popra (neobvezno)
- 1 žlica Kotányi kurkume
- 1/4 žličke Kotányi kumina (ne kumine!)
- 1/4 žličke Kotányi garam masale
- 2 dl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1/2 jušne zelenjavne kocke)
- 2 dl kokosovega mleka (ali smetane za kuhanje)
- 100 g ohrovta, špinače ali blitve
- 1 žlička limoninega soka ali kisa
- sol, poper po okusu
- svež peteršilj ob postrežbi
Instructions
- Gobe: V kozici segrej žlico olivnega olja. Nanj stresi gobe, posoli in popopraj in gobe praži, da spustijo vodo, se ta pokuha in se gobe malenkost popražijo. Na koncu dodaj še 1 nariban strok česna in premešaj ter praži še 30 sekund. Gobe preloži na krožnik in prihrani za kasneje.
- Curry: V kozico daj še eno žlico olja in nanj stresi čebulo. Premešaj in kuhaj, da se čebula zmehča, približno 2 minuti. Nato dodaj nariban strok česna, nariban inger in vse začimbe in premešaj. Malo še popopraj in posoli ter spet premešaj. Dodaj krompir, premešaj, nato pa dolij jušno osnovo in kokosovo mleko in kuhaj približno 12 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha.
- Dokončaj: V kozico daj še prej prepražene gobe, ohrovt in malo popopraj. Premešaj in kuhaj še 5 minut. Poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj. Dodaj že limonov sok in premešaj ter odstavi. Dodaj še peteršilj.in na segretem zmehšaj sesekljano čebulo. Ko se čebula malenkost zmehča, a ne obarva, dodaj nariban česen in nariban ingver ter kurkumo, kumin, kajenski poper in garam masalo ter praži še minuto.
- Nadaljuj: V kozico daj gobe, premešaj in praži toliko časa, da gobe spustijo vodo in se le-ta pokuha. Nato dodaj na kocke narezan olupljen krompir in zalij z zelenjavno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha.
- Dokončaj: Ko je krompir skuhan, curry poskusi in po okusu posoli in popopraj. Premešaj, pusti le toliko časa, da zavre, potem pa dolij kokosovo mleko in ohrovt/špinačo/blitvo ter premešaj in kuhaj še 5 minut.
- Serviraj: Krompirjev curry serviraj, še malo popopraj ali potresi s čilijem s soljo in takoj postrezi.
Notes
Uporabi katero koli čebulo, lahko tudi por.
Namesto svežih gob lahko uporabiš tudi zamrznjene.
V primeru, da ohrovta nimaš, uporabi svežo ali zamrznjeno špinačo. Uporabiš pa lahko tudi blitvo ali brokoli.
Če kokosovega mleka nimaš, lahko uporabiš tudi smetano za kuhanje ali kar sladko smetano za stepanje.
Namesto svežega naribanega ingverja in/ali česna, uporabi po pol žličke ingverja in česna v prahu.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen avgusta 2015, v septembru 2025 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:
njami 🙂