Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi

1 comment

Kremna ovsena kaša, tople in sladke maline, hrustljavi popečeni mandljevi lističi in za piko na i še stopljeno arašidovo maslo. O ja, ta čudovita jed te bo nasitila, pogrela in vsekakor pobožala tvoj želodček. Ne le, da je ta jed luštna na pogled, še tako zelo dobra je.

Ker te v hladnejših dnevih ne bo pogrela le dekca in topel radiator, predlagam, da tvoj želodček pogreje ta fantastična ovsena kaša. Pripravljena je en-dva-tri in verjamem, da ti bo nadvse všeč. Pripraviš si jo lahko za zajtrk, malico ali lažjo večerjo.

V mlajših letim sem se (razumljivo) navduševala predvsem nad čokolinom in kosmiči, sedaj pa obožujem tudi neverjetne okuse ovsene kaše. Osnovna ovsena kaša je nadvse nevtralnega okusa, zato omogoča nešteto možnosti za oblikovanje okusov.

Predlagam, da poleg današnjega recepta poskusiš tudi te odlične ovsene kaše:

Vse so čudovite!

Današnja ovsena kaša z malinami je obogatena z nežnimi, sladkimi malinami, posladkana le z javorjevim sirupom, za hrustljavost pa poskrbijo mandljevi lističi. Če želiš, pa lahko kašo obogatiš še s stopljenim mandljevim ali arašidovim maslom.

V kaši so naslednje sestavine (glej tudi za nadomestke!):

  • OVSENI KOSMIČI – Uporabi večje ali fino mlete ovsene kosmiče. Če uporabiš večje, se kuhanje seveda podaljša za par minut. Predlagam, da uporabiš polnozrnate ovsene kosmiče, seveda pa lahko tudi navadne.
  • MALINE – Ko sveže maline niso v sezoni – in seveda večino časa niso – uporabi kar zamrznjene. Ne morem in nočem nehati ponavljati, da je zamrznjeno sadje  – in zelenjava tudi, seveda – čudovito, saj je obrano in zapakirano čisto sveže in zrelo. Zamrznjeno sadje in zelenjava so res super!
  • CIMET in VANILIJEVA PASTA – Za čudovit vonj in bolj poln okus poskrbita cimet in vanilijeva pasta, ki skupaj res delata čudeže. Uporabi lahko tudi vanilijevo esenco ali pa vanilijo v prahu.
  • MLEKO – Kosmiči se skuhajo predvsem v vodi, za dodatno kremno tekturo pa v kašo na koncu dodaš še malo mleka. Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.
  • JAVORJEV SIRUP in SOL – Kašo tokrat posladkaš z javorjevim sirupom. Lahko pa uporabiš med ali pa kar rjavi ali bel sladkor. Seveda posladkaj po okusu. Dodaš še miiičkeno soli, saj ta pomaga poudariti okuse.
  • MANDLJEVI LISTIČI – Ker je kaša kremna, maline pa svilnete, bodo pa prijetno in kontra teksturo poskrbeli mandljevi lističi. Jaz jih najraje na hitro popečem na vroči suhi (brez olja) ponvi, ker so potem boljšega okusa. Lahko pa uporabiš tudi katere koli druge oreščke, na primer orehe, ki so čudoviti za možgane.
  • ARAŠIDOVO ali MANDLJEVO MASLO – Za čudovit videz in še več hranljivih snovi, pa kašo pokapaš še z malo stopljenega arašidovega ali mandljevega masla. Uporabi bolj tekočega ali pa ga za 20 sekund postavi v mikrovalovno pečico, da se malenkost utekočini.

Sedaj pa le pogumno, pripravi si to ovseno kašo in se mi pridruži v klubu oboževalcev ovsene kaše. Če se počutiš še posebno pogumno, pa v kašo umešaj še nekaj naribane čokolade ali kakava. Njam!

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

YouTube player

 

Priprava te kaše je enostavna in hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

S svežimi ali zamrznjenimi malinami (ali drugim jagodičevjem!) pripravi sladko malinino omako. Zmehčaj še arašidovo maslo in popeci mandljeve lističe.

Ovseno kašo skuhaj z vodo, nato jo malo sladkaj in po želji obogati z mlekom ali smetano.

V skledico serviraj kašo, jo prelij z malinovo omako, dodaj popečene mandljeve lističe …

in stopljeno arašidovo maslo. Taaaako dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Kremna ovsena kaša, tople in sladke maline, hrustljavi popečeni mandljevi lističi in za piko na i še stopljeno arašidovo maslo. O ja, ta čudovita jed te bo nasitila, pogrela in vsekakor pobožala tvoj želodček. Ne le, da je ta jed luštna na pogled, še tako zelo dobra je.


Ingredients

Scale
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 4 dcl vode
  • 1 dcl mleka (ali vode)
  • 2 žlici javorjevega sirupa ali medu
  • 150 g zamrznjenih ali svežih malin
  • 1 ščepec Kotányi cimeta
  • 1 žlička Kotányi vanilijeve paste (ali esence ali mlete vanilije)
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 1 žlica mandljevega (ali arašidovega) masla


Instructions

  1. Malinova omaka: V manjšo kozico stresi maline, cimet in vanilijevo pasto ter počasi segrevaj, da se maline zmehčajo.
  2. Ovsena kaša: V kozico zlij vodo in potem še ovsene kosmiče. Kuhaj približno 10 minut, vmes večkrat premešaj. Potem v skoraj kuhane kosmiče umešaj žlico javorjevega sirupa in počasi dodajaj še mleko. Kuhaj še toliko časa, da se ovseni kosmiči skuhajo.
  3. Mandljevo maslo in lističi: Mandljevo maslo stopi v mikrovalovni pečici (približno 20 sekund). Mandljeve lističe na hitro popraži na suhi ponvi. Ko se lističi obarvajo, jih prenesi v skodelico, da se v vroči ponvi ne bodo prižgali.
  4. Vse skupaj: V skodelico serviraj ovseno kašo, okrasi z malinami, potem pa potresi še z mandljevimi lističi in pokapaj z mandljevim maslom ter z malo javorjevega sirupa. Takoj postrezi in uživaj!

Notes

Če uporabiš vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želiš, pa lahko mleko tudi izpustiš ter dodaš le nekaj več vode.

Uporabi sveže ali zamrznjene maline ali kakšno drugo jagodičevje.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2017, v septembru 2025 pa sem osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Koliko kalorij pa ima?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.