Pisan kruhov narastek

, 27. Oct 2018 | No Comments

Za pripravo pisanega kruhovega narasta uporabi kruh, ki ti je ostal ter nekaj enostavno dostopne zelenjave, vse skupaj postavi v pečico ter pol ure zatem uživaj v najbolj čudoviti prilogi, ki si jo lahko domišljaš. Priznam, zelo verjetno je, da ti naslednjič ne bo uspelo čakati na nekaj dni star kruh, in prav je tako – tale jed je čudovita tudi s svežim kruhom!

Ta recept, ki mi ga je zaupala mami, je fantastičen. V naši družini je že tako dolgo, da je bilo le vprašanje časa, kdaj se bo znašel tudi na mojem blogu. Mami ga redno pripravlja poleg pečenega mesa, z njim pa navdušuje čisto vse. Hvala, mami!

Preden pa pogledava, kaj za pripravo potrebuješ in kako ga tudi pripraviš, pa še nekaj luštnih idej za priloge. Saj veš, kaj pravijo: včasih je priloga pomembnejša od glavne jedi!

Super ideje za super priloge (ki niso le pečen krompir!):

Kdaj pa kdaj pa le pripravi katero izmed naštetih jedi, saj so super. Jaz vedno pravim: zakaj bi jedli ves čas eno in isto, če pa je na svetu toliko možnosti!

Kruhov narastek postrezi s solato (veliko idej najdeš pod oznako Solata!) ali pa k glavni jedi po svoji izbiri.

Pred video posnetkom priprave, pa še nekaj ključnih nasvetov za pripravo kruhovega narastka:

  • Uporabi kateri koli kruh namesto koruznega, lahko tudi nekaj dni star in že malo suh
  • Uporabiš lahko katero koli čebulo, lahko tudi mlado ali pa rjavo ali belo.
  • Narastek je lahko čudovita priloga h kateri koli jedi (na primer k pečenki ali pa golažu), lahko pa je z veliko skledo solate tudi samostojen obrok.
  • Narastek se enostavno tudi pogreje – pogrej ga pokritega v pečici na 160°C v približno desetih minutah ali pa na ponvici z malo olja ali masla.
  • Pomembno je, da kruh najprej namakaš v mleku, potem pa dodaš dovolj jajc – tako bo narastek na noter sočen, po pečenju pa na vrhu lepo hrustljav – popolna kombinacija!

Pozor: Če uporabiš brezglutenski kruh, je jed primerna tudi za dieto brez glutena.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (57 s)

SESTAVINE (za približno 4 osebe)

  • 2/3 (koruzne) štručke
  • ½ rdeče čebule
  • 4 stroki česna
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 dcl mleka
  • 2 jajci
  • olje
  • sol
  • poper

PRIPRAVA

Kruh natrgaj na koščke. Prelij jih s toplim mlekom in pusti, da se kruh namoči.

V ponvi segrej 2 žlici olja in na segretem zmehčaj na rezinice narezano čebulo. Čebuli dodaj še malo soli, popra in nariban česen in še malo popeci. Kruhove koščke prenesi v skledo, dodaj malenkost ohlajeno čebulo, razžvrkljani jajci ter peteršilj in dobro premešaj.

Zmes stresi v namaščen pekač, nato pa ga pokrij z alu folijo in peci 15 minut v pečici, ogreti na 180°C. Nato pekač odkrij in …

… peci še približno 15 minut, da se vrh narastka lepo pozlati. Postrezi kot samostojno jed z veliko skledo solate ali pa poleg glavne jedi po lastni izbiri.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply