Kakšne barve, kakšni okusi! V tej solati poleg zelenja (rukola), dodatne zelenjave (paradižnik, čebula) in proteinov (piščanec, mocarela) najdeš še sadje. Breskve in borovnice solato osvežijo, dodajo malenkost sladkobno noto in skupaj z gorčičnim prelivom resnično oplemenitijo. Brez dvoma te bo ta solata navdušila, le poskusiti jo moraš. Je prava poletna poslastica!
Poletje je čudovit čas za pripravo bogatih solat, saj ne le osvežijo (vročina se res poigra z našim načinom prehranjevanja), ampak so tudi polne sezonskih sestavin, ki poskrbijo, da je solata okusna, barvita, zdrava in popolnoma navdušujoča.
Že dolgo govorim, da solate niso le priloga. Izbira sestavin je namreč ključna. Če so solate kot priloge sestavljene le iz nekaj zelenja in dodatnih zelenjav, kot so paprika, paradižnik ali kumara, pa so solate kot glavne jedi sestavljene s mnogo več sestavinami. Dobra solata kot glavna jed vsebuje zelenje, dodatne zelenjave, nekaj proteinov, oreščkov ali semen in konkretnejši preliv. Da postane glavna jed so nujni tudi ogljikovi hidrati, pa naj bodo ti v solati (kot testenine, riž, kvinoja, krompir) ali poleg v obliki kosa kruha. Medtem, ko solate kot priloge ponavadi vsebujejo le malo soli, kisa in olja, solate kot glavne jedi v prelivu združujejo še dodatne začimbe, dišavnice ali kremne elemente, kot so gorčica, jogurt, jajce in podobno.
V solati se nahajajo:
- ZELENJE: Tokrat sem uporabila rukolo, lahko pa tudi čisto navadno kristalno, radič ali pa kar motovilec. Kar koli izbereš, bo dobro!
- ZELENJAVO: Poleti so češnjevi paradižniki vedno odlična ideja. So sočni in sladki ter res neubranljivi. Poleg paradižnikov uporabi še čebulo. Če uporabiš rdečo, jo nujno nareži na ozke kolutke, kajti veliki koščki surove čebule res niso prijetni na ugriz. Lahko pa uporabiš tudi mlado čebulo, šalotko ali celo por.
- PIŠČANČJE MESO: V takih bogatih solata vedno najraje uporabim piščančje meso, saj se hitro pripravi, pa še nežen okus ima. Vedno mora biti dobro začinjen in seveda tudi pravilno pečen, da ostane sočen. Rada uporabim kar mini fileje od Perutnine Ptuj, ki ob pravilni pripravi (preveri korake priprave spodaj) ostanejo čudovito sočni.
- SIR: Uporabi mocarelo, parmezan ali pa mehki kozji sir. Jaz največkrat uporabim mini mocarelice, zadovoljim pa se tudi s kozjim sirom ali na tanke lističe nariban parmezan. Seveda bi lahko uporabila tudi feto.
- SEMENA: Tokrat sem v solato vrgla nekaj sončničnih semen – so polna vitaminov in mineralov. Super bi bila tudi bučna semena. Ali pa kar indijski oreščki.
- GORČIČNI PRELIV: Skupaj zmešaš olje, kis, nekaj gorčice ter sol in poper. Tako enostavno, pa tako dobro!
- SADJE: Čisto premalo ljudi ve, da je sadje v solatah čudovito in vedno dobrodošlo. Solate obogati na res nepredstavljiv način. Poleti so v solatah odlične breskve in borovnice. V solatah so sicer odlična tudi jabolka, hruške, mango, agrumi.
Priprava je resnično hitra in nadvse enostavna. Popečeš namreč meso, skupaj zmešaš odličen preliv ter nato solato sestaviš. Enostavno!
Da pa bo piščanec ostal lepo sočen, upoštevaj te korake priprave:
- Izbira mesa: Uporabi mini fileje, piščančje zrezke ali pa izkočiščene zgornje bedre ali stegna.
- Mariniranje: Mariniranje sicer ni nujno, je pa zelo koristno. Meso pokapaj z nekaj olja, dodaj začimbe ter dobro premešaj, da se olje in začimbe lepo oprimejo celotne površine mesa. Pusti marinirati, dovolj bo že tudi le nekaj minut, da vmes pripraviš zelenjavo in ostale sestavine.
- Peka: Meso položi na nekaj segretega olja in ga popeci na vseh straneh. Nato dolij žlico ali dve vode, ponev pokrij in kuhaj še nekaj minut. V tem času bo temperatura skuhala meso čez in čez. Vmes meso enkrat obrni in spet ponev pokrij. Nato pa ponev odkrij in peci še toliko časa, da voda izpari, meso pa dobi lepo zlato barvo.
- Počivanje: Vsako meso je boljše, če nekaj časa počiva, da se sokovi v njem enakomerno razporedijo. Meso vzemi torej s ponve, ga pokrij z alu folijo ali skledo in pusti, da počiva vsaj 2 minuti, oziroma toliko časa, da na krožnik ali v skledo razporediš vse sestavine. Nato meso nareži in položi na solato. Tako dobiš čudovito sočno in ravno prav popečeno meso. Tako, kot mora biti!
To solato lahko pripraviš vnaprej, vendar pa vse sestavine, torej zelenje in ostalo zelenjavo, sir, meso in preliv hrani ločeno. Če si res želiš pokrajšati čas priprave, predlagam, da vse zelenje in zelenjavo ter preliv pripraviš vnaprej ter hraniš ločeno. Vnaprej daš marinirati tudi meso – a le kak dan, dlje ne priporočam. Seveda ga med mariniranjem za več časa – dlje kot pol ure – hrani v hladilniku. Nato pa pred postrežbo popeci le meso, da bo sveže in sočno. Nato skupaj daj vse sestavine za solato, sveže pečeno narezano meso ter preliv ter solato nežno premešaj in uživaj.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se ta čudovita solata pripravi, pa še nekaj receptov za čudovite bogate solate, ki so nedvomno glavne jedi:
- Mešana solata s piščancem in gorčičnim prelivom
- Testeninska solata s piščančjo salamo, mocarelo in paradižniki
- Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
- Hranljiva solata s pečeno zelenjavo, bulgurjem in jabolki
- Pečena zelenjava in feta z rižem in motovilcem
Še več solata najdi pod oznako Solate.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.
Naprej mariniraj breskve in meso ter pripravi preliv.
Nato meso speci in ga daj počivati.
Solato sestavi.
Prelij s prelivom in nežno premešaj. Njam!

Poletna solata s piščancem, rukolo, češnjevci in sadjem
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Kakšne barve, kakšni okusi! V tej solati poleg zelenja (rukola), dodatne zelenjave (paradižnik, čebula) in proteinov (piščanec, mocarela) najdeš še sadje. Breskve in borovnice solato osvežijo, dodajo malenkost sladkobno noto in skupaj z gorčičnim prelivom solato resnično nadgradijo. Brez dvoma te bo ta solata navdušila, ker je prava poletna poslastica!
Ingredients
Sestavine za preliv:
- 4 žlice (olivnega) olja
- 4 žlice balzamičnega kisa (lahko tudi vinski kis)
- 1 zvrhana žlička gorčice
- 1/4 žličke soli
- 1 ščepec popra
Sestavine za piščanca:
- 3 žlice (olivnega) olja
- 250 g mini piščančjih filejev Natur Premium Perutnine Ptuj
- 1/2 žličke sušene bazilike
- 1/2 žličke sušenega origana
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Ostale sestavine:
- 2 breskvi (ali nektarini)
- 1/2 žličke medu (ni potrebno, če so breskve res sladke)
- 2 veliki pesti rukole (ali druge zelene solate, motovilca, radiča, špinače …)
- 1 skodelica češnjevih paradižnikov
- 1 pest borovnic
- 8 mini mocarelic (ali nekaj mehkega kozjega sira ali nekaj naribanega parmezana)
- 1 košček (rdeče) čebule (ali mlade čebule, šalotke ali pora)
- 2 žlici sončničnih semen (ali bučnih semen ali indijskih oreščkov)
- nekaj listkov sveže bazilike
Instructions
- Breskve: Breskve nareži na rezinice, pokapaj z žličko balzamičnega kisa in medom ter premešaj in pusti, da se malo marinirajo.
- Priprava mesa: Piščančje mini fileje pokapaj z dvema žlicama olja, dodaj sušeno baziliko in sušen origano, sol in poper ter premešaj in pusti počivati nekaj minut – pol ure je idealno.
- Preliv: Vse sestavine za preliv zmešaj skupaj v kremni preliv.
- Zelenjava: Rukolo operi in osuši. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke. Čebulo nareži na tanke kolute. Umij in osuši še borovnice.
- Peka mesa: Na segreti žlici olja počasi popeci mini piščančje fileje. Peci jih približno 4 minute na stran. Ko so fileji popečeni, jih zalij z 2 žlicama vode, nato ponev pokrij. Po dveh minutah ponev odkrij in pusti, da se odvečna voda pokuha, vmes fileje obrni. Pečene fileje odstrani s ponve in pokrij z alu folijo za pet minut, da se meso spočije.
- Solata: Rukolo položi na krožnik ali v skledico, dodaj češnjeve paradižnike, borovnice, čebulo, breskve, sončnična semena, narezano meso in natrgane mocarelice ter pokapaj s prelivom. Nežno premešaj.
- Postrežba: Solato po želji okrasi s svežo baziliko in takoj postrezi.
Notes
Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.
- Prep Time: 15
- Cook Time: 15