Ta nenavadna in čudovita gaspačo juha, pripravljena z rumenimi paradižniki in kuhano koruzo je nekaj najboljšega v vročih dneh, ko teknejo hladne, slastne in osvežujoče juhe. Pripravi jo vnaprej, jo ohladi v hladilniku in uživaj. Nekaj sestavin ne zmiksaj in z njimi okrasi to čudovito poslastico. Kako osvežilno!
Juhe pripravljam vse leto, tudi poleti. Poleti obožujem predvsem zelenjavne, bolj bistre in seveda hitro pripravljene juhe.
Moje top5 poletne juhe so:
- Pappa al pomodoro
- Bučkina kremna juha
- Zelenjavna juha z dišavnicami
- Bučna ribanka
- Bučna juha z makarončki
Vse pravkar naštete juhce moraš seveda skuhati – zelo na hitro, pa vseeno. Ko je pa RES vroče in si kuhanja ne moreš niti predstavljati, ne da bi se začel/a potiti, takrat pride na vrsto ohlajena juha. Taka dobra. Taka kremasta. Taka barvita.
Juho lahko pripraviš tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena. Potrebuješ le kuhano koruzo, rumen paradižnik in še nekaj malenkosti. Naslednji dan jo le okrasi in postrezi. Čudovita ohladitev!
Priprava je res enostavna. Potrebuješ čudovito sladke rumene paradižničke – Luštovi so odlični!
Najprej zelenjavo približno 20 minut mariniraj, nato pa zmiksaj.
Juho pokrij in ohladi v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč. Za okras in teksturo pripravi še salso in z njo okrasi servirano juho.
Tako dobro in osvežilno!

Paradižnikovo-koruzna gaspačo juha
- Total Time: 10 minut + ohlajanje v hladilniku
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta nenavadna in čudovita gaspačo juha, pripravljena z rumenimi paradižniki in kuhano koruzo je nekaj najboljšega v vročih dneh, ko teknejo hladne, slastne in osvežujoče juhe. Pripravi jo vnaprej, jo ohladi v hladilniku in uživaj. Nekaj sestavin ne zmiksaj in z njimi okrasi to čudovito poslastico. Kako osvežilno!
Ingredients
Sestavine za juho:
- 200 g kuhane koruze (2 žlici koruze prihrani za salso)
- 450 g rumenih češnjevih paradižnikov
- 1 rumena paprika
- 1/4 čebule
- 1 strok česna
- 3 žlice olivnega olja
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 žlička soli
- 1/4 žličke belega popra
Sestavine za salso:
- 2 žlici koruze
- 4 redkvice
- 1 žlička limoninega soka
- sol
- peteršilj/koriander
- (olivno) olje za okras
Instructions
- Pripravi sestavine: Koruzo splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Papriko nareži na majhne kocke. Čebulo in česen olupi in prav tako nareži na kocke. Češnjeve paradižnike operi in nareži na polovičke.
- Mariniranje: Koruzo (2 žlici prihrani za salso), papriko, čebulo, česen in češnjeve paradižnike prenesi v posodo, posoli in premešaj ter pusti počivati približno 20 minut.
- Zmiksaj: Vso marinirano zelenjavo prenesi v blender in zmiksaj. Brez skrbi, tekočine ni treba dodajati, saj so paradižniki sočni in vsebujejo dovolj tekočine. Zmiksani zelenjavi dodaj olje, kis in poper in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.
- Ohladi: Juho pokrij in ohladi v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč.
- Salsa za okras: Za okras in teksturo pripravi še salso. Redkvice operi in nareži na majhne kockice. Nekaj vejic peteršilja sesekljaj. Skupaj zmešaj koruzo, redkvice, peteršilj in pokapaj z limetinim ali limoninim sokom. Dodaj še sol in premešaj ter poskusi ter po potrebi dodelaj.
- Serviranje: Ohlajeno juho premešaj, prenesi v skodelico, okrasi s salso, pokapaj z oljem in postrezi.
Notes
Juho lahko pripraviš tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena.
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.
- Prep Time: 10 minut