Paradižnikovo-koruzna gaspačo juha

0 comments

Ta nenavadna in čudovita gaspačo juha, pripravljena z rumenimi paradižniki in kuhano koruzo je nekaj najboljšega v vročih dneh, ko teknejo hladne, slastne in osvežujoče juhe. Pripravi jo vnaprej, jo ohladi v hladilniku in uživaj. Nekaj sestavin ne zmiksaj in z njimi okrasi to čudovito poslastico. Kako osvežilno!

Juhe pripravljam vse leto, tudi poleti. Poleti obožujem predvsem zelenjavne, bolj bistre in seveda hitro pripravljene juhe.

Moje top5 poletne juhe so:

Vse pravkar naštete juhce moraš seveda skuhati – zelo na hitro, pa vseeno. Ko je pa RES vroče in si kuhanja ne moreš niti predstavljati, ne da bi se začel/a potiti, takrat pride na vrsto ohlajena juha. Taka dobra. Taka kremasta. Taka barvita.

Juho lahko pripraviš tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena. Potrebuješ le kuhano koruzo, rumen paradižnik in še nekaj malenkosti. Naslednji dan jo le okrasi in postrezi. Čudovita ohladitev!

Priprava je res enostavna. Potrebuješ čudovito sladke rumene paradižničke – Luštovi so odlični!

 

Najprej zelenjavo približno 20 minut mariniraj, nato pa zmiksaj.

 

Juho pokrij in ohladi v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč. Za okras in teksturo pripravi še salso in z njo okrasi servirano juho.

 

Tako dobro in osvežilno!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Paradižnikovo-koruzna gaspačo juha


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 10 minut + ohlajanje v hladilniku
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta nenavadna in čudovita gaspačo juha, pripravljena z rumenimi paradižniki in kuhano koruzo je nekaj najboljšega v vročih dneh, ko teknejo hladne, slastne in osvežujoče juhe. Pripravi jo vnaprej, jo ohladi v hladilniku in uživaj. Nekaj sestavin ne zmiksaj in z njimi okrasi to čudovito poslastico. Kako osvežilno!


Ingredients

Scale

Sestavine za juho:

  • 200 g kuhane koruze (2 žlici koruze prihrani za salso)
  • 450 g rumenih češnjevih paradižnikov
  • 1 rumena paprika
  • 1/4 čebule
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke belega popra

Sestavine za salso:

  • 2 žlici koruze
  • 4 redkvice
  • 1 žlička limoninega soka
  • sol
  • peteršilj/koriander
  • (olivno) olje za okras

Instructions

  1. Pripravi sestavine: Koruzo splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Papriko nareži na majhne kocke. Čebulo in česen olupi in prav tako nareži na kocke. Češnjeve paradižnike operi in nareži na polovičke.
  2. Mariniranje: Koruzo (2 žlici prihrani za salso), papriko, čebulo, česen in češnjeve paradižnike prenesi v posodo, posoli in premešaj ter pusti počivati približno 20 minut.
  3. Zmiksaj: Vso marinirano zelenjavo prenesi v blender in zmiksaj. Brez skrbi, tekočine ni treba dodajati, saj so paradižniki sočni in vsebujejo dovolj tekočine. Zmiksani zelenjavi dodaj olje, kis in poper in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.
  4. Ohladi: Juho pokrij in ohladi v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč.
  5. Salsa za okras: Za okras in teksturo pripravi še salso. Redkvice operi in nareži na majhne kockice. Nekaj vejic peteršilja sesekljaj. Skupaj zmešaj koruzo, redkvice, peteršilj in pokapaj z limetinim ali limoninim sokom. Dodaj še sol in premešaj ter poskusi ter po potrebi dodelaj.
  6. Serviranje: Ohlajeno juho premešaj, prenesi v skodelico, okrasi s salso, pokapaj z oljem in postrezi.

Notes

Juho lahko pripraviš tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt.

  • Prep Time: 10 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.