Rumena paradižnikovo-koruzna gaspačo juha

, 20. Jun 2017 | No Comments

Poletje in juhe v enem stavku? Seveda! Juhe so odlične tudi v toplih dneh, v RES vročih dneh pa so odlične predvsem hladne, ohlajene juhe. Gaspačo juhe, pripravljene vnaprej in ohlajene v hladilniku, so fenomenalne. Sploh ta rumena, sončna in nadvse okusna paradižnikovo-koruzna juha. Njam!

Juhe pripravljam vse leto, jap, tudi poleti. Poleti obožujem predvsem zelenjavne, bolj bistre in seveda hitro pripravljene juhe.

Mojih top 5 poletnih:

Vse pravkar naštete juhce moraš seveda skuhati – zelo na hitro, pa vseeno. Ko je pa RES vroče in si kuhanja ne moreš niti predstavljati, ne da bi se začel/a potiti, takrat pa paše ohlajena juha. Taka dobra. Taka kremasta. Taka barvita.

Juho lahko pripraviš tudi zvečer, da je naslednji dan že pripravljena. Potrebuješ le kuhano koruzo, rumen paradižnik in še nekaj malenkosti. Naslednji dan jo le okrasi in postrezi. Čudovita ohladitev!

Recept je pripravljen v sodelovanju z ekipo Lušt, ki mi je dostavila gajbico krasnih paradižnikov. Kaj niso lepi?!

SESTAVINE (za 4 manjše porcije)

Sestavine za juho:

  • 200 g kuhane koruze (2 žlici koruze prihrani za salso)
  • 450 g rumenih češnjevih paradižnikov
  • 1 rumena paprika
  • 1/4 čebule
  • 1 strok česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlička soli
  • 1/4 žličke belega popra

Sestavine za salso:

  • 2 žlici koruze
  • 4 redkvice
  • 1 žlička limoninega soka
  • sol
  • peteršilj/koriander
  • (olivno) olje za okras

PRIPRAVA

Koruzo splakni pod tekočo vodo in dobro odcedi. Papriko nareži na majhne kocke. Čebulo in česen olupi in prav tako nareži na kocke. Češnjeve paradižnike operi in nareži na polovičke.

Koruzo (2 žlici prihrani za salso), papriko, čebulo, česen in češnjeve paradižnike prenesi v posodo, posoli in premešaj ter pusti počivati približno 20 minut.

Vso spočito zelenjavo prenesi v blender in …

… zmiksaj. Brez skrbi, tekočine ni treba dodajati, saj so paradižniki sočni in vsebujejo dovolj tekočine. Zmiksani zelenjavi dodaj olje, kis in poper in še enkrat zmiksaj. Poskusi in dosoli, če je potrebno.

Juho pokrij in ohladi v hladilniku – lahko nekaj ur, brez skrbi pa tudi čez noč.

Za okras in teksturo pripravi še salso. Redkvice operi in nareži na majhne kockice. Nekaj vejic peteršilja sesekljaj. Skupaj zmešaj koruzo, redkvice, peteršilj in pokapaj z limetinim ali limoninim sokom. Dodaj še sol in premešaj ter poskusi ter po potrebi dodelaj.

Ohlajeno juho premešaj, prenesi v skodelico, okrasi s salso, pokapaj z oljem in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply