Sirov kipnik z brokolijem

, 18. Apr 2017 | No Comments

Tale jed se pa prav fancy sliši, ane? Če bi uporabila tujko, ki lahko rekla tudi sirov soufflé. Soufflé, ki je tako dober, kot si lahko misliš. Pripravljen je iz božanske in kremaste sirove mešanice in na majhne cvetke narezanega brokolija. Če ti po kakšnem čudežu brokoli ni všeč, ga pripravi brez.

Rada imam izzive in prav zato sem se lotila priprave teh kipnikov. Po nekem čudežu sem jih pripravljala prvič. Ne, niti čokoladnih še nisem nikoli pripravila in sem zato najbrž prva na svetu, ki se je najprej lotila slanih suflejev in šele nato sladkih. No, sicer do tega sploh še nisem prišla. Nekega dne, nekega dne.

Priprava teh kipnikov je enostavna, če upoštevaš nekaj pravil, ki so navedeni spodaj. Zakomplicira se šele potem, ko so pečeni. Takoj, ko jih vzameš iz pečice, začnejo padati skupaj. Zato jih nujno – če želiš navdušiti, seveda – serviraj takoj in resnično takoj, ko jih vzameš iz pečice.

Pravila, ki se jih moraš držati:

  • Pripravljene posodice z maso ne smejo čakati, zato pečico in pekač ogrej predhodno.
  • Sneg pripravi iz čistih beljakov (naj ne vsebujejo niti kančna rumenjaka), lahko pa dodaš še majhen ščepec soli.
  • Ko pripraviš bešamel, posodo odstavi z ognja ter šele potem – in to takoj, da se ne ohladi – vmešaj rumenjake, sir in ostale sestavine.
  • Beljake v ohlajeno zmes previdno in nežno vmešaj , da z mešanjem iz zmesi ne izbiješ zraka, ki se nahaja v snegu – ta namreš povzroči “napihovanje”.
  • Posodice namaži s stopljenim maslom in potresi z drobtinami, odvečne pa ostrani.
  • Ko posodice napolniš z maso na 2/3, preostali rob očisti, da se bodo kipniki lažje dvignili.
  • Pečice med pečenjem nikakor ne odpiraj, saj bodo v nasprotnem primeru začeli padati skupaj – za pečenje potrebujejo nenehno toploto.
  • Kipniki takoj, ko jih vzameš iz pečice začnejo padati skupaj, zato jih postrezi takoj.

Pa še nekaj cvetk … khm, informacij. Brokolijevi cvetki naj bodo narezani na majhne koščke, da se skuhajo takoj, že v vroči sirovi mešanici. Kipnike pa lahko pripraviš tudi brez brokolija. Posodice naj bodo premera 6 ali 8 cm – lahko pa so tudi večje, a v tem primeru čas pečenja podaljšaj.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 25 g masla (+ za namastiti posodice)
  • 25 g moke
  • 300 ml toplega mleka
  • 3 jajca (razdeljena na rumenjak in beljak)
  • sol
  • poper
  • 100 g sira
  • 50 g brokolijevih cvetk (približno 1/3 brokolijeve glavice)
  • ¼ žličke gorčica
  • ½ žličke timijana
  • 1 ščepec kajenskega popra
  • 2 žlici drobtin

PRIPRAVA

Pekač, kamor boš postavil/a posodice, daj v pečico, to pa ogrej na 170°c (ventilatorsko, ali 190°C navadno). Ko bodo posodice napolnjene z maso jih moraš namreč takoj postaviti na segret pekač in v segreto pečico.

Sir naribaj, brokoli pa nareži na majhne cvetke.

Jajca loči na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepi trd sneg.

Ognjevarne posodice namaži s stopljenim maslom, potem pa potresi z drobtinami – odvečne odtresi. V kozici najprej stopi maslo, potem dodaj moko in dobro premešaj. Dodaj gorčico in kajenski poper in kuhaj minuto, potem pa postopoma dolivaj mleko in kuhaj še 3 minute, da dobiš kremasto omako. Posodo odstavi z ognja, potem pa takoj dodaj nariban sir, rumenjake, sol, poper in na majhne cvetke narezan brokoli …

… ter dobro premešaj, potem pa pusti, da se ohladi. V ohlajeno mešanico nežno umešaj sneg iz treh beljakov.

Dobljeno mešanico razdeli v posodice približno 1 cm pod robom. Ostanek drobtin obriši.

Posodice previdno postavi na ogret pekač in v segreto pečico. Peci jih približno 15 minut. Pečice medtem nikar ne odpiraj. Pečene postrezi takoj.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply