Sirov kipnik z brokolijem

0 comments

Ta sirov kipnik, oziroma sirov soufflé je prefinjena, a nadvse enostavno pripravljena jed, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravljen je iz božanske kremaste sirove mešanice in z brokolijem. Tako, kot vsi kipniki, začne takoj, ko pride iz pečice, padati skupaj, zato ga postrezi takoj iz pečice in se čudi nad fantastičnimi okusi.

Priprava teh kipnikov je enostavna, če upoštevaš nekaj pravil, ki so navedeni spodaj. Najpomembnejše pravilo, ki ga moraš upoštevati, je, da ga postrežeš takoj, ko jih vzameš iz pečice, saj začnejo takoj padati skupaj oz. plahneti.

Pomembna pravila priprave:

  • Pripravljene posodice z maso ne smejo čakati, zato pečico in pekač ogrej predhodno.
  • Sneg pripravi iz čistih beljakov (naj ne vsebujejo niti kančna rumenjaka), lahko pa dodaš še majhen ščepec soli.
  • Ko pripraviš bešamel, posodo odstavi z ognja ter šele potem – in to takoj, da se ne ohladi – vmešaj rumenjake, sir in ostale sestavine.
  • Beljake v ohlajeno zmes previdno in nežno vmešaj , da z mešanjem iz zmesi ne izbiješ zraka, ki se nahaja v snegu – ta namreš povzroči “napihovanje”.
  • Posodice namaži s stopljenim maslom in potresi z drobtinami, odvečne pa ostrani.
  • Ko posodice napolniš z maso na 2/3, preostali rob očisti, da se bodo kipniki lažje dvignili.
  • Pečice med pečenjem nikakor ne odpiraj, saj bodo v nasprotnem primeru začeli padati skupaj – za pečenje potrebujejo nenehno toploto.
  • Kipniki takoj, ko jih vzameš iz pečice začnejo padati skupaj, zato jih postrezi takoj.
  • Brokolijevi cvetki naj bodo narezani na majhne koščke, da se skuhajo takoj, že v vroči sirovi mešanici.
  • Kipnike pa lahko pripraviš tudi brez brokolija.
  • Posodice naj bodo premera 6 ali 8 cm – lahko pa so tudi večje, a v tem primeru čas pečenja podaljšaj.

Preden pogledava, kako se sirov kipnik z brokolijem pripravi, pa še nekaj odličnih receptov z brokolijem:

Še več receptov z brokolijem najdi pod oznako brokoli.

Priprava kipnikov je enostavna.

Skuhaj bešamel, nato pa vanj umešaj sir, brokoli in na koncu previdno še sneg.

 

Maso prenesi v vnaprej z maslom in drobtinami pripravljene posodice in peci 15 minut. Še prej obriši rob posodice, da se bo kipnik med peko lažje dvignil.

 

Pečene kipnike previdno vzemi iz pečice in takoj postrezi.

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sirov kipnik z brokolijem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 4 posodice 1x

Description

Ta sirov kipnik, oziroma sirov soufflé je prefinjena, a nadvse enostavno pripravljena jed, ki navduši vse, ki jo poskusijo. Pripravljen je iz božanske kremaste sirove mešanice in z brokolijem. Tako, kot vsi kipniki, začne takoj, ko pride iz pečice, padati skupaj, zato ga postrezi takoj iz pečice in se čudi nad fantastičnimi okusi.


Ingredients

Scale

25 g masla (+ za namastiti posodice)
25 g moke
300 ml toplega mleka
3 jajca (razdeljena na rumenjak in beljak)
sol
poper
100 g sira
50 g brokolijevih cvetk (približno 1/3 brokolijeve glavice)
¼ žličke gorčica
½ žličke timijana
1 ščepec kajenskega popra
2 žlici drobtin


Instructions

  1. Segrej pečico in pekač: Pekač, kamor boš postavil/a posodice, daj v pečico, to pa ogrej na 170°c (ventilatorsko, ali 190°C navadno). Kajti, ko bodo posodice napolnjene z maso, jih takoj postavi na segret pekač in v segreto pečico.
  2. Pripravi sestavine in sneg: Sir naribaj, brokoli pa nareži na majhne cvetke. Jajca loči na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepi trd sneg.
  3. Pripravi posodice: Ognjevarne posodice (premera 6 ali 8 cm) namaži s stopljenim maslom, potem pa potresi z drobtinami ter odvečne odtresi.
  4. Nadev: V kozici najprej stopi maslo, potem dodaj moko in dobro premešaj. Dodaj gorčico in kajenski poper in kuhaj minuto, potem pa postopoma dolivaj mleko in kuhaj še 3 minute, da dobiš kremasto omako. Posodo odstavi z ognja, potem pa takoj dodaj nariban sir, rumenjake, sol, poper in na majhne cvetke narezan brokoli ter dobro premešaj, potem pa pusti, da se ohladi. V ohlajeno mešanico nežno umešaj sneg iz treh beljakov.
  5. Peci: Dobljeno mešanico razdeli v posodice približno 1 cm pod robom. Ostanek drobtin obriši. Posodice previdno postavi na ogret pekač in v segreto pečico. Peci jih približno 15 minut. Pečice medtem nikar ne odpiraj.
  6. Postrezi takoj!

Notes

Pripravljene posodice z maso ne smejo čakati, zato pečico in pekač ogrej predhodno.

Sneg pripravi iz čistih beljakov (naj ne vsebujejo niti kančna rumenjaka), lahko pa dodaš še majhen ščepec soli.

Ko pripraviš bešamel, posodo odstavi z ognja ter šele potem – in to takoj, da se ne ohladi – vmešaj rumenjake, sir in ostale sestavine.

Beljake v ohlajeno zmes previdno in nežno vmešaj , da z mešanjem iz zmesi ne izbiješ zraka, ki se nahaja v snegu – ta namreš povzroči “napihovanje”.

Posodice namaži s stopljenim maslom in potresi z drobtinami, odvečne pa ostrani.

Ko posodice napolniš z maso na 2/3, preostali rob očisti, da se bodo kipniki lažje dvignili.

Pečice med pečenjem nikakor ne odpiraj, saj bodo v nasprotnem primeru začeli padati skupaj – za pečenje potrebujejo nenehno toploto.

Kipniki takoj, ko jih vzameš iz pečice začnejo padati skupaj, zato jih postrezi takoj.

Brokolijevi cvetki naj bodo narezani na majhne koščke, da se skuhajo takoj, že v vroči sirovi mešanici.

Kipnike pa lahko pripraviš tudi brez brokolija.

Posodice naj bodo premera 6 ali 8 cm – lahko pa so tudi večje, a v tem primeru čas pečenja podaljšaj.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.