Eksotična tajska ledena kava

0 comments

Ta ledena kava, pripravljena s kavo, kondenziranim mlekom (ali sladko smetano za stepanje), ledom in ščepcem kardamoma te bo osvežila, pocrkljala in popolnoma zasvojila. Ni še konec poletja, zato si jo le privošči. In to večkrat!


Pravijo, da je ta ledena kava fantastična in ravno prav eksotična, da se počutiš, kot da ledeno kavo srkaš nekje v tropih. Ta ledena kava je nadvse priljubljena tajska specialiteta in stalnica v poletnih mesecih. Da je tajska in ne katera koli druga, poskrbi odlična začimba kardamom, ki je v Aziji zelo popularna, izvira pa iz Indije. Uporablja se v sladkih in slanih jedeh in je čudovitega okusa. Imela naj bi tudi pozitivne zdravstvene učinke. Ker je močnega okusa, je potrebuješ že čisto malo za močan učinek.

Za pripravo potrebuješ:

 • Kavo – Skuhaj si kavo, ki ti je všeč. Skuhaj si instant kavo ali pa pravo turško kavo, ki jo prelij v steklenico, usedlino pa odstrani. Kavo nato ohladi vsaj na sobno temperaturo, lahko pa si pripraviš več kave in jo imaš v hladilniku.
 • Kondenzirano mleko – Kondenzirano mleko lahko dobiš (ponavadi kar) v konzervah na oddelku za peko. Videla sem ga že v Leclercu, Merkatorju in Šparu. Ker je ponavadi v 400 ml konzervi, ga imaš lahko za večkrat. Če ga ne najdeš, brez skrbi – uporabi sladko smetano za stepanje ali pa smetano za kavo. Ker je kondenzirano mleko ponavadi kar sladko, upoštevaj to, če uporabiš sladko smetano ali smetano za kavo – potem moraš kavo seveda bolj sladkati.
 • Kardamom – Je čudovita začimba, ki jo Kotányi prav priročno pakira v strokih ali pa v zmleti različici. Uporabiš lahko oboje ali pa le eno verzijo. Stroke lahko zdrobiš v možnarju in vsebino dveh daš v toplo kavo, da ti kavo čudovito odišavi, lahko pa ledeno kavo le potreseš z malo mletega kardamoma ob postrežbi.
 • Led – Poznaš ledeno kavo brez ledu? Se mi je zdelo!
 • Sladkor – Sladkor lahko uporabiš pri pripravi kave, lahko pa ga popolnoma izpustiš, če ti je kondenzirano mleko, ki je seveda zelo sladko, dovolj sladko. Poskusi ga in prilagodi okusu.

Ker lahko na enkrat pripraviš več kave in je v eni konzervi ponavadi kar 400 ml kondenziranega mleka, si lahko to poslastico privoščiš večkrat ali pa jo seveda podeliš z drugimi. Je super posladek po kosilu ali pa posladek tam pozno popoldne, ko je kosilo že daaaleč stran. Če pripraviš manj močno kavo in dodaš več kondenziranega mleka, je lahko tudi sladica po zgodnji večerji. Kadar koli jo že boš, uživaj!

Preden pogledava, kako to poslastico pripraviš, pa še nekaj receptov s kardamomom, ker se ga splača iti iskat, če ga še nimaš doma!

Za pripravo potrebuješ res malo sestavin, priprava pa je otročje lahka.

Najprej si skuhaj kavo po okusu. Lahko jo dodatno odišaviš s kardamomom. Nato jo ohladi vsaj na sobno temperaturo.

Ko si zaželiš malo eksotike kar doma, pa si najprej pripravi led, dodaj kavo, nato še kondenzirano mleko in zaključi s majhnim ščepcem kardamoma.

Mmm, je dobra! (Vsaj tako pravi Domen, kajti jaz kave ne pijem.)

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Eksotična tajska ledena kava


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 10 minut
 • Yield: za več porcij

Description

Ta ledena kava, pripravljena s kavo, kondenziranim mlekom (ali sladko smetano za stepanje), ledom in ščepcem kardamoma te bo osvežila, pocrkljala in popolnoma zasvojila. Ni še konec poletja, zato si jo le privošči. In to večkrat!


Ingredients

Scale

5 žličk instant kave (za približno pol litra kave)
2 stroka Kotányi kardamoma (neobvezno, lahko dodaš le mleti kardamom ob postrežbi)
1 konzerva (400 ml) kondenziranega mleka (ali smetana za kavo ali sladka smetana za stepanje)
1 ščepec Kotányi mletega kardamoma
led


Instructions

 1. Kava: Najprej s pol litra vode, petimi žličkami kave in dvema izluščenima kardamom strokoma pripravi kavo in jo ohladi. Lahko skuhaš le svojo najljubšo kavo in kardamom dodaj šele ob postrežbi.
 2. Serviranje: V kozarec najprej položi rahlo zdrobljen led, dolij kavo, nekaj žlic kondenziranega mleka in zaključi s ščepcem kardamoma. Nežno premešaj in takoj postrezi.

Notes

Po želji lahko ledeno kavo postrežeš še s stepeno sladko smetano in šele nanjo potreseš malo mletega kardamoma.

Kave si pripravi več in jo hrani v hladilniku. Prav tako lahko nekaj dni v hladilniku hraniš tudi odprto kondenzirano mleko.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 5 minut (+ hlajenje kave)

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.