Penina ni le za silvestrovo! Privošči si jo tudi poleti in to v družbi jagod, belega vina, mete in rdečih poprovih zrnc. Tako osvežujoče, tako dobro in tako zelo navdušujoče! Najboljše je, če koktejl po pripravi kakšni dve uri postoji in se primerno ohladi. Oh ja, to je eden najboljših koktejlov poletja.
Včasih si je pa treba privoščiti. Se razvajati. Se pocrkljati. Se imeti rad. In to ne le z dobro hrano, ampak tudi z dobro pijačo. Poleti se rada vsedem na balkon, si privoščim kozarec dobre alkoholne pijače in se umirim (ker sem sicer vedno v pogonu). Koktejli so ena tistih pijač, ki te prisilijo k počasnemu pitju in v uživanju v njih. Kajti, jaz verjamem v mantro, da če že piješ, naj bo to celostna izkušnja in ne le neko žlampanje.
Ta koktejl je prava mala umetnija, pa čeprav je res enostaven in ne vsebuje sto različnih likerjev in drugih alkoholnih pripravkov, ki jih sicer nikoli ne uporabljamo. Ta vsebuje le penino, belo vino in jagode, ki so na voljo povsod. Koktejl bo dober že samo s temi tremi sestavinami, za tisto res pravo izkušnjo pa dodaj še meto in rdeča ter črna poprova zrnca. Pred postrežbo pa se še dodatno potrudi in robove kozarcev najprej navlaži z limeto ali limono, nato pa krožnik položi v sladkor, da dobiš lep sladkorni rob, ki pijačo ob vsakem srku lepo posladka. Oh ja, kakšno razkošje za res ne veliko denarja – vsaj v primerjavi z drugimi koktejli!
Priprava tega koktejla ne bi mogla biti bolj enostavna. Jagode očisti in nareži na koščke, potem pa jih stresi v vrč, dodaj ostale sestavine in premešaj. Vrč za dve uri postavi v hladilnik, da se okusi lepo premešajo in da se tekočina ohladi. Pred postrežbo kozarce polepšaj s sladkornim robom in jih skupaj z vrčem postavi na mizo. Ti povem, da boš prava caric/a!
Preden ti s fotkami prikažem, kako se tale koktelj pripravi, pa še nekaj odličnih poletnih pijač – alkoholnih in nealkoholnih:
- Osvežilna piña colada
- Eksotična tajska ledena kava
- Limetina limonada z rdečo grenivko in rožmarinom
- Tropski smuti z mangom, banano, ananasom in kokosovim mlekom
- Domači sirup malinovec
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor – v nadaljevanju sledi foto prikaz priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.
Najprej pripravi jagode. Če želiš, da je ta koktejl RES vrhunski, pripravi še črna in rdeča poprova zrnca.
V vrč najprej stresi jagode, dodaj meto, penino, belo vino in poprova zrnca.
Nežno premešaj in vrč za vsaj dve uri postavi v hladilnik. V tem času se bo tekočina primerno ohladila, okusi pa lepo premešali – spremenila se bo tudi barva.
Pred postrežbo robove kozarcev navlaži z rezino limete ali limone, nato pa kozarec poloči na krožnik sladkorja, da dobiš lep sladkorni rob.
To je res čudovit, nežen in navdušujoč koktejl.
Jagodni koktejl s penino
- Total Time: 10 minut + vsaj 2 uri za ohlajanje
- Yield: za 4-6 oseb 1x
Description
Penina ni le za silvestrovo! Privošči si jo tudi poleti in to v družbi jagod, belega vina, mete in rdečih poprovih zrnc. Tako osvežujoče, tako dobro in tako zelo navdušujoče! Najboljše je, če koktejl po pripravi kakšni dve uri postoji in se primerno ohladi. Oh ja, to je eden najboljših koktejlov poletja.
Ingredients
0,5 kg jagod
0,5 l penine
0,5 l belega vina
šopek mete
1 žlica Kotányi črnih poprovih zrnc
1 žlica Kotányi rdečih poprovih zrnc
2 žlici sladkorja
Instructions
- Priprava: Jagode operi in nareži na kockice. Operi in osuši meto. Pripravi penino in vino ter poprova zrnca.
- Koktejl: V vrč stresi jagode, dodaj meto, penino, vino in rdeča ter črna poprova zrnca. Premešaj in vrč postavi v hladilnik za vsaj 2 uri. V tem času se bo koktejl primerno ohladil, pa še tekočina se bo lepo obarvala.
- Postrežba: Robove kozarcev navlaži z rezino limete ali limone. Kozarec nato postavi na krožnik, kamor razporedi sladkor. Zaradi vlažnega roba se bo sladkor prijel kozarca in bo dal lep okus ob vsakem požirku koktejla. V sladkorne kozarce nato prelij koktejl, po želji okrasi z meto in postrezi.
Notes
Koktejl bo dober tudi naslednji dan, vendar bo naslednji dan dobra le tekočina, jagode se bodo do takrat preveč zmehčale.
- Prep Time: 10 minut