Proteinski vaflji z jogurtom in malinami

0 comments

Vaflji so tako sofisticirani in zadnje čase, opažam, vedno bolj priljubljeni. Koko le ne, mehki na noter in hrustljavi na ven! Ti so pripravljeni s konopljinim beljakovinskim praškom ter popackani z malinovim jogurtom. Božanski so! Če pekača za vaflje nimaš, pripravi kar navadne ameriške palačinke.

Vaflje sem prvič pripravila doma konec lanskega leta, ko sem Domnu za rojtni dan kupila pekač, ki ima tudi nastavek za vaflje. Izkazalo se je, da je priprava bolj enostavna in hitra, kot sem mislila! Pripraviš le maso, pekač malenkost namastiš, vanj daš malo mase in pokriješ. Počakaš nekaj minut in vaflji so gotovi. Noro enostavno!

Pri tem receptu sem za dekoracijo – in dodatni okus, ne pozabimo tega! – uporabila maline. Zadnja leta sem jih prav vzljubila in ne vem, zakaj jih včasih nisem jedla pogosteje. Uporabila sem jih že v večih receptih in maline so res odlične:

Za pripravo današnjega recepta potrebuješ suhe sestavine, mokre sestavine in lakoto. Ter pekač za vaflje. A brez skrbi, če ga nimaš, pripravi enostavno le ameriške palačinke. Oblika bo drugačna, okus pa enak!

Suhe sestavine za pripravo konopljinih vafljev so:

  • polnozrnata moke
  • CDB proteinski prašek z okusom vanilije (ali pa 30 g več moke!)
  • pecilni prašek
  • soda bikarbona

Uporabiš lahlo seveda tudi čisto navadno belo pšenično moko, a zakaj bi. Če lahko – in to lahko skoraj vedno – navadno belo moko, izropano vseh hranil in po možnosti še obarvano! – vedno zamenjaj s polnozrnato. Jaz polnozrnato moko uporabim povsod, večino kar pirino polnozrnato, včasih pa tudi pšenično polnozrnato moko. Polnozrnata je bolj hranljiva in boljša zate.

Že dolgo časa sem si v kuhi želela preizkusiti proteinske praške. Toliko enih je na razpolago na trgu, da nisem niti vedela, kje začeti iskati in kaj gledati. Pa sem potem kot po čudežu dobila v test CBD proteinske praške, ki kot že kratica CBD pove, niso le proteinski praški, ampak so obogateri še s farmacevtskim konopljinim oljem. Dvojni plus! So brez glutena in veganski. Okus teh praškov mi je bil tako všeč – res je nenavadno bogat – da sem se odločila, da z njimi pripravim te vaflje. Praške CBD lahko naročiš na njihovem spletnem mestu.

Med suhe sestavine štej še pecilni prašek in sodo bikarbono, ki bosta poskrbela za volumen vafljev.

Mokre sestavine za pripravo konopljinih vafljev so:

  • jajce
  • (mandljevo) mleko
  • vanilijeva esenca
  • stopljeno kokosovo olje

Lahko uporabiš navadno kravje mleko, lahko pa uporabiš katerega izmed rastlinskih. Meni sta med rastlinskimi najbolj všeč mandljevo in ovseno mleko. Vanilijeva esenca seveda nikoli ne škodi. Uporabiš lahko tudi vanilijev sladkor ali pa strok vanilije. Če ničesar od tega nimaš pri roki, se ne sekiraj in to sestavino pač izpusti.

Priprava mase ne bi mogla bit bolj enostavna. Skupaj zmešaj suhe sestavine, skupaj zmešaj mokre sestavine, v mokre umešaj suhe sestavine in ta-da! Masa je malenkost gostejša od mase za palačinke, izgleda pa takole:

Ker pa niti palačinke, niti vaflji sami po sebi niso tako zanimivi, kot v družbi, sem jih obogatila z malinovim jogurtom. Kaj to je, sprašuješ? To je grški jogurt, posladkan z javorjevim sirupom in obarvan z zmečkanimi malinami. Tako osvežilno in tako dobro!

In priprava vafljev? Pekač za vaflje segrej, namaži z nekaj stopljenega kokosovega olja, vanj položi tri žlice mase in pokrij. Peci jih približno 5 minut, nato pa uživaj v čudovitih vafljiv.

Wow, so lepi! Ta barva, ta vonj, ta tekstura! Njam!

Vaflje nato serviraj na krožnik, na vrh položi dve žlici malinovega jogurta, pokapaj z malo javorjevega sirupa in okrasi s svežimi malinami. In uživaj!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Konopljini proteinski vaflji z jogurtom in malinami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 3 osebe 1x

Description

Vaflji so tako sofisticirani in zadnje čase, opažam, vedno bolj priljubljeni. Koko le ne, mehki na noter in hrustljavi na ven! Ti so pripravljeni s konopljinim beljakovinskim praškom ter popackani z malinovim jogurtom. Božanski so!


Ingredients

Scale

Sestavine za pripravo vafljev:

110 g polnozrnate moke
30 g CBD proteinskega praška z okusom vanilije
1/4 žličke pecilnega praška
1/4 žličke sode bikarbone
1 jajce
1 dcl (mandljevega) mleka
1/2 žličke vanilijeve esence
1 žlica stopljenega kokosovega olja

Sestavine za pripravo malinovega jogurta:

4 žlice grškega jogurta
1 žlička javorjevega sirupa
4 sveže maline

Ostale sestavine:

stopljeno kokosovo olje za peko
javorjev sirup za preliv
maline za okras


Instructions

  1. Pripravi maso za vaflje: Skupaj zmešaj suhe sestavine in ločeno še mokre sestavine. Suhe sestavine nato nežno umešaj v mokre, da dobiš maso brez grudic.
  2. Vaflje speci: Pekač za vaflje dobro segrej, nato pa namaži s stopljenim kokosovim oljem. V posamezne modelčke vlij po tri žlice mase in pekač pokrij. Vaflje peci približno pet minut.
  3. Pripravi malinov jogurt: Maline z vilico pomečkaj, nato pa umešaj v grški jogurt. Posladkaj z javorjevim sirupom in nežno premešaj.
  4. Serviraj!: Po dva vaflja na osebo prenesi na krožnik, na vrh položi po dve žlici malinovega jogurta, pokapaj z javorjevim sirupom in okrasi z malinami. Njam!

Notes

Uporabiš lahko polnozrnato pirino, polnozrnato pšenično ali navadno belo pšenično moko. Če lahko izbiraš, izberi polnozrnato pirino. Okus bo namreč fenomenalen!

Če le lahko, uporabi konopljin proteinski prašek (katerega koli okusa) ali pa namesto tega v receptu uporabi enako količino moke.

Namesto mandljevega mleka uporabi mleko po željah, lahko tudi kravje mleko.

Kokosovo olje je odlično za peko pri visokih temperaturah, uporabiš pa lahko tudi maslo ali pa kakšno drugo rastlinsko olje – predlagam repično olje.

Malinov jogurt je čudovit dodatek vafljem, lahko uporabiš kateri koli drug jogurt in pa katero koli drugo sadje.

V primeru, da pekača za vaflje nimaš, naredi s to maso kar ameriške palačinke. Okus bo enak, le oblika bo druga.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.