Najboljša tunina omaka s skutinimi njoki

0 comments

To ni tista tipična tunina omaka, ki je sicer ok, ampak ni nič posebnega. Ta tunina omaka je izpopolnjena, obogatena in je ena najboljših morskih omak na svetu. Da je res prava poslastica, v omako dodam nekaj zelenjave in še nekaj dodatkov, ki se s tuno čudovito ujemajo. Družbo omaki delajo doma narejeni skutini njoki, lahko pa seveda izbereš prilogo po svojem okusu.

Tunino omako pripravljam že leta in od skromnih začetkov, ko sem uporabila le tunino, paradižnikovo omako in osnovne začimbe, sem pojedla že mnoooogo različic te omake. Počasi sem omaki začela dodajati to in ono in danes lahko povem, da bi to omako brez skrbi postregla tudi Gordonu Ramseyu in res sem prepričana, da bi bil zadovoljen. Da se neka jed izpopolni in nadgradi, potrebuješ nekaj občutka in nekaj znanja, ampak res ni težko. Dodaš namreč nekaj več zelenjave, nekaj več začimb in nekaj dodatkov, ki se ujemajo z osnovno sestavino. Tako iz povprečne jedi dobiš pravo malo gurmansko poslastico.

V omaki se nahajajo naslednje sestavine:

  • TUNINA IN INČUNI – Tunina ima včasih slab renome, ampak čisto po krivici. Tunina je odličen vir beljakovin, je popolnoma zdrava, če jo ješ nekajkrat na mesec (preveč tunine naj sicer ne bi bilo dobro), je enostavno dostopna, glede na druge morske sestavine je dokaj poceni, pa že popolnoma očiščena je in pripravljena za uporabo direktno iz konzerve. Lahko bi ti solila pamet, katera znamka in v kateri tekočini (katerem olju ipd.) je tunina najboljša. Pa ne bom, ker je to popolnoma tvoja odločitev. Uporabi tunino, ki ti je najbolj všeč in ti je najbolj dostopna. V omako pa dodam še inčune, ki so čudovit morski dodatek. So RES mogočni in močni (sami recimo so preveč močni in jih ne priporočam jesti), zato jih je treba dodati malo. Le en ali dva fileja inčunov naredita to omako bolj morsko. Uporabiš lahko namreč le eno malo konzervo tunine, pa bo omaka prav zaradi inčunov imela bogat morski okus, kot bi v njej plavalo morje razkošnih rib. Seveda lahko inčune tudi izpustiš, a jih vseeno močno priporočam.
  • PARADIŽNIKI – Za pripravo uporabi paradižnikovo kašo, vložene paradižnike iz konzerve (koščke, pelate ali spasirane paradižnike), poleti pa tudi kar sveže paradižnike. Izberi, kar imaš na voljo. Priporočam le, da uporabiš samo paradižnike z nič dodanimi začimbami, ker jih je že v receptu čisto dovolj. Da je – vsaj pozimi – okus po paradižniku res tisti pravi, dodam še nekaj kosov v olju vloženih sušenih paradižnikov, ki so čudovitega sladkastega okusa in omaki dodajo bogato noto.
  • ZELENJAVA – Veliko let sem tunino omako pripravljala brez dodatne zelenjave, vendar zadnja leta temu ni več tako. Če se mi RES mudi, jo kdaj izpustim, vendar pa se mi zdi, da je obrok bolj poln in zdrav, če dodam še kakšno zelenjavo. Rada uporabim papriko katere koli barve in grah. V zamrzovalniku imam namreč vedno zamrznjen grah, ki ga rada dodam v mnoooge jedi, saj je poln hranil, doda barvo, pa še odličnega okusa je.
  • AROMATIKE IN DODATNE SESTAVINE – Tunina omaka je čisto ok tudi le s česnom – v sili dodaš tudi le sušenega, a je skupaj s čebulo še boljša. Rdeča ima dober sladek okus, lahko pa uporabiš rjavo ali belo, še boljša alternativa pa je šalotka. Seveda lahko dodaš tudi por ali mlado čebulo. V omako dodam še nekaj sestavin, ki se super ujemajo z morskimi dobrotami. Dodam kapre in pa olive, črne imam najraje. Ti dve sestavini sta spet le dodatka z močnim okusom, zato obojega dodam le malo, kot začimbo.
  • ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Saj veš, kaj naredi vsako jed najboljšo? Začimbe in dišavnice. Našla sem idealno mešanico začimb, ki vsebuje vse, kar sestavine v omaki potrebujejo, da skupaj res lepo zapojejo. A brez skrbi, v nadaljevanju preberi, kaj lahko uporabiš, če te začimbne mešanice (ŠE!) nimaš. Zadnje čase največkrat uporabim mešanico začimb mediteranska zelišča od Kotányi, ki vsebuje sol (ravno prav soli, da mi ni treba uporabiti čisto nič dodatne), rožmarin, timijan, papriko, poper, šetraj, baziliko in pehtran. Vse začimbe so v popolnem razmerju in skupaj res lepo sodijo. Res odlična mešanica. Če pa te mešanice (še) nimaš, predlagam, da uporabiš izbrane začimbe od pravkar naštetih, ki so ti všeč. Priporočam mediteranska zelišča kot so rožmarin in bazilika. Seveda v tem primeru dodaj sol po potrebi. Med svežimi dišavnici sem tokrat izbrala peteršilj (ker ga je v zimskih mesecih najlažje dobiti), poleti rada uporabim baziliko ali celo meto.
  • KREMNI ELEMENT – Zadnje mesece se trudim v obroke dodati čim več beljakovin (z leti jih potrebujemo več), zato sem tudi v to omako dodala nekaj mlečnih beljakovin. Tokrat sem izbrala mehki kozji sir. Dodala sem tudi že kremni sir, mascarpone, grški jogurt ali le nekaj naribanega parmezana. S parmezanom ponavadi okrasim tudi gotovo in postreženo jed. A pozor pri uporabi parmezana – je kar slan, zato pazi, da si jedi ne presoliš.

Vidiš? Le nekaj manjših dodatkov naredijo jed lahko popolnoma neubranljivo. Z njimi ena mala skromna tunina postane pravo malo razkošje.

S paradižnikovo tunino omako lahko postrežeš katero koli prilogo. Tokrat sem pripravila domače skutine njoke, ki so čudovita z beljakovinami bogata priloga. Lahko seveda uporabiš tudi katere koli testenine, ki so seveda sicer tista najbolj klasična priloga. Uporabi špagete ali makarone. Ker se z morskimi dobrotami odlično ujema tudi polenta, kdaj za spremembo k omaki pripravi kremno polento, ki ji za čudovito kremnost dodaj mascarpone, kremni sir ali celo kozji sir.

Skutini njoki se pripravijo res enostavno. Jaz krompirjevih skoraj nikoli ne pripravim, saj so meni skutini bolj polnega okusa, vsebujejo več beljakovin, pa še dosti hitreje se pripravijo, saj krompirja ni treba kuhati, čakati da se vsaj malo ohladi in nato pripraviti njoke. Skuti dodaš le jajce, zdrob, sol in moko in to je vse. Celo zdrob lahko izpustiš, če ga nimaš. Jaz ga rada dodam, ker se v njoko malenkost napihne in naredi njok še bolj rahel in sočen. Lahko na enkrat pripraviš tudi več porcij njokov, jih zamrzneš in nato le še zamrznjene flikneš v vrelo soljeno vodo in ko priplavajo na vrh, so gotovi. Tako enostavno!

Ta omaka se pripravi super hitro, zato priprava vnaprej res ni potrebna. Vseeno pa se čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš vnaprej. Predlagam le, da kremni element omake morda dodaš takrat, ko jo pogreješ. Lahko dodaš le eno žlico česarkoli na že pogreto jed, pa jo vmešaš v omako med jedjo. Zamrzovanja te omake pa ne priporočam.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden pa pogledava, kako pripraviti tokratno jed, pa si poglej še nekaj idej za odlične morske poslastice:

Še več morskih oz. ribjih receptov najdi pod oznako Ribje jedi.

Za pripravo te gurmanske poslastice potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, v nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančne količine sestavin in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Pripravi vso zelenjavo in ostale sestavine.

Najprej zmehčaj inčune ter zelenjavo. Dodaj aromatike in začimbe, nato paradižnikovo kašo ter dodatke in tunino ter na koncu še grah. Kuhaj nekaj minut, nato pa dodaj še sir ter zmešaj v čudovito kremno omako.

Dodaj še prilogo po želji in nežno premešaj.

Božansko dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljša tunina omaka s skutinimi njoki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To ni tista tipična tunina omaka, ki je sicer ok, ampak ni nič posebnega. Ta tunina omaka je izpopolnjena, obogatena in je ena najboljših morskih omak na svetu. Da je res prava poslastica, v omako dodam nekaj zelenjave in še nekaj dodatkov, ki se s tuno čudovito ujemajo. Družbo omaki delajo doma narejeni skutini njoki, lahko pa seveda izbereš prilogo po svojem okusu.


Ingredients

Scale

Sestavine za omako:

  • 2 fileja inčunov (neobvezno) z nekaj olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 1 (rdeča) paprika
  • 2 stroka česna
  • 3 v olje vloženih sušenih paradižničkov
  • 1 zvrhana žlička mešanice začimb Mediteranska zelišča Kotányi
  • 2 majhni konzervi tunine
  • 2 dl paradižnikove kaše
  • 6 (črnih) oliv
  • 1 žlica kaper
  • 120 g (zamrznjenega) graha
  • 40 g (kozjega mehkega) sira

Ostale sestavine:

  • 1 zavitek kupljenih ali doma pripravljenih njokov (glej Notes za recept)
  • 10 g mehkega kozjega sira za okras
  • 1 vejica svežega peteršilja za okras
  • mešani poper za okras Kotányi

Instructions

  1. Pripravi: Papriko in čebulo očisti in nareži. Česen olupi in sesekljaj. Sušene paradižnike in olive nareži na manjše koščke.
  2. Omaka: V kozico stresi inčuna z nekaj olja. Premešaj in praži nekaj sekund. Dodaj papriko in čebulo. Premešaj in praži 2 minuti, da se zmehčata. Dodaj česen, paradižničke in mediteranska zelišča in premešaj ter praži še minuto. Dodaj tunino, paradižnikovo kašo, olive in kapre in premešaj ter kuhaj toliko časa, da začne brbotati – torej nekaj minut. Dodaj še grah, premešaj in kuhaj še 10 minut.
  3. Priloga: V tem času skuhaj prilogo.
  4. Dokončaj omako: V omako umešaj še sir. Dodaj skuhano prilogo in nežno premešaj, da se omaka oprime vseh njokov (ali makaronov). Kuhaj še 30 sekund, da se okusi prepojijo.
  5. Serviraj: Omako z njoki serviraj na krožnik, okrasi s sirom, sesekljanim peteršiljem in po želji še z nekaj popra in postrezi. Poleg odlično sodi skleda solate!

Notes

Recept za domače skutine njoke za 2 osebi:
Sestavine: 250 g skute, 1 jajce, 2 žlici zdroba, 1/2 žličke soli, 120 g moke (+ dodatno za oblikovanje)
Priprava: Jajce razžvrkljaj in združi s preostalimi sestavinami in mehko testo. Če imaš čas, pusti počivati 10 minut, ni pa nujno. Kepo testa razdeli na štiri kose in vsakega posameznega na rahlo pomokanem pultu razvaljaj v kačico. Nareži na centimetrske njoke. Njoke nato previdno prenesi v lonec vrele vode in kuhaj toliko časa, da pripravajo na vrh.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.