Veganski makarončki v “sirovi” omaki z dišavnim posipom

, 4. Jul 2017 | No Comments

Sirova omaka je lahko tudi veganska! Seveda ni pripravjena iz mlečnega sira, s čudnimi nadomestki sira pa tudi ne. Pripravljena je iz enostavnih sestavin: cvetače, indijskih oreščkov in nekaj dodatkov, ki brbončice odlično naplahtajo, da ješ sir! Jed pa vsekakor odlično nadgradi prav dišavni posip.

Nisem ljubiteljica smetanovih in sirovih omak. Se mi zdijo pretežke. Ja, tudi v zimskih mesecih. Svoje makarončke raje namakam v bolj svežih okusih in teksturah. Veeeliko receptov za odlične spremljevalce pašte sem že objavila tu in veliko več jih še prihaja. A danes je na vrsti prav fejk cheese omaka za moje male makarončke. Brez smetane. In brez sira. Pa poglejva …

Ameriški mac & cheese (makarončki v sirovi omaki) obstaja v ogromno enih različicah in z ogromno enimi dodatki. Seveda je originalno ta jed pripravljena s sirom – ok, res veliko sira – in mleka, pa moke in masla. Potem so tu recepti še za omako iz rumene buče, pa z dodatki slanine, graha, dišavnic in še in še.

Tokrat predstavljam recept za vegansko različico. Vegani, ki seveda ne jedo mlečnih izdelkov, prave mac & cheese jedi ne morejo/nočejo jesti. Osnovno nadomestilo – če odštejemo vse veganske sire in vegansko mleko itd. – za okus sira so kvasni kosmiči. To ni navaden kvas, ki ga uporabljamo pri peki, zato v naših trgovinah ni preveč pogost, čeprav se ga dobi. Sem pa naredila malo raziskave in pogledala, kaj še lahko naredi tisti fake okus po siru. In to sta: gorčica + sojina omaka! Ta kombinacija je tako uspešna, da mi je uspelo prelisičiti tudi Domna – ni vedel, da je fake sirovo omako. Zmaga!

Pa še nekaj info o sestavinah. Jaz sem uporabila gorčico, lahko pa uporabiš tudi mleto gorčico, oziroma gorčico v prahu. Kot rečeno, okus po siru da predvsem gorčica in sojina omaka, zato ju ne izpusti, če želiš okus po siru. Kurkuma omako obarva, dobra pa je tudi zaradi zdravilnih učinkov.

In na koncu še opozorilo. Jed lahko kasneje tudi pogreješ, ampak potem izgubi svojo sočnost. A brez skrbi, okusa pa nikakor ne.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 2 žlici (veganskega) masla + 1 žlica za posip
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 250 g cvetače
  • 0,75 l zelenjavne osnove
  • 90 g indijskih oreščkov
  • 1/4 žličke gorčice
  • 1/4 žličke kurkume
  • sol
  • poper
  • 1 žlička sojine omake
  • 200 g makarončkov
  • sol
  • 4 žlice drobtin
  • 2 vejici svežega sesekljanega peteršilja

PRIPRAVA

Čez noč ali pa vsaj štiri ure pred pripravo, v vodi namoči indijske oreščke. Šalotko sesekljaj, cvetačo pa nareži na cvetke. Cvetke cvetače daj za pet minut v mlačno soljeno vodo – da izplavajo vse živalce in umazanija – potem pa jih splakni in odcedi. Česen prav tako sesekljaj.

V ponvici na maslu zmehčaj šalotko, potem pa dodaj česen, da zadiši. V kozico stresi na cvetke narezano cvetačo in jo zalij z jušno osnovo. Kuhaj, da se zmehča.

V mikser daj namočene – a odcejene in splaknjene – indijske oreščke, mešanico zmehčane šalotke in česna, skuhano (in odcejeno, a vodo prihrani!) cvetačo, gorčico, kurkumo, sojino omako in malo soli in popra.

Zmiksaj, da dobiš kremasto omako – v mikser postopoma dodajaj tekočino, v kateri se je kuhala cvetača. Za kremasto in dovolj tekočo omako bo potrebne približno 2 dcl tekočine.

Posebej skuhaj makaronče. Naredi še dišavni posip – na ponvici na maslu popraži drobtine, sesekljan petešilj in malo popra.

Makarončke umešaj v omako (ali obratno, kakor želiš), …

… potresi z drobtinami, serviraj …

… in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply