Ta veganska različica makarončkov s sirovo omako je naravnost slastna. Namesto sira, oziroma namesto čudnih sirovih nadomestkov, za pripravo omako uporabimo enostavno dostopne in naravne sestavine: cvetačo, indijske oreščkein nekaj dodatkov, ki brbončice odlično naplahtajo, da ješ sir. Jed pa vsekakor odlično nadgradi dišavni posip.
Nisem velika ljubiteljica smetanovih in sirovih omak, saj se mi zdijo pretežke. Svoje makarončke raje namakam v bolj svežih okusih in teksturah. Veeeliko receptov za odlične spremljevalce pašte sem že objavila tu in veliko več jih še prihaja. Danes je na vrsti fejk cheese omaka za moje male makarončke. Brez smetane. In brez sira. Pa poglejva.
Ameriški mac & cheese (makarončki v sirovi omaki) obstaja v mnogih različicah in z različnimi dodatki. Seveda je originalno ta jed pripravljena z veliko sira in mleka, pa z moko in maslom. Potem so tu recepti še za omako iz rumene buče, pa z dodatki slanine, graha, dišavnic in še in še.
Tokrat predstavljam recept za vegansko različico. Vegani, ki seveda ne jedo mlečnih izdelkov, prave mac & cheese jedi ne morejo/nočejo jesti. Osnovno nadomestilo – če odštejemo vse veganske sire in vegansko mleko itd. – za okus sira so kvasni kosmiči. To ni navaden kvas, ki ga uporabljamo pri peki, zato v naših trgovinah ni preveč pogost, čeprav se ga dobi. Sem pa naredila malo raziskave in pogledala, kaj še lahko naredi tisti fake okus po siru. In to sta: gorčica + sojina omaka! Ta kombinacija je tako uspešna, da mi je uspelo prelisičiti tudi Domna – ni vedel, da je fake sirovo omako. Zmaga!
Pa še nekaj info o sestavinah. Jaz sem uporabila gorčico, lahko pa uporabiš tudi mleto gorčico, oziroma gorčico v prahu. Kot rečeno, okus po siru da predvsem gorčica in sojina omaka, zato ju ne izpusti, če želiš okus po siru. Kurkuma omako obarva, dobra pa je tudi zaradi zdravilnih učinkov.
In na koncu še opozorilo. Jed lahko kasneje tudi pogreješ, ampak potem izgubi svojo sočnost. A brez skrbi, okusa pa nikakor ne.
Preden pa pogledava, kako se ta recept pripravi, pa še nekaj poveganjenih klasik, kjer mesa nikakor ne pogrešaš:
- Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami
- Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Zelenjavna paella
- Zelenjavna jota s kislim zeljem
- Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
- Burger s koruzno-čičerikinim polpetom
- Naravna zelenjavna juha ali jušna osnova z rezanci in bučko
Še več veganskih receptov pa najdi pod oznako veganske jedi.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.
Najprej pripravi omako, jo prelij prek kuhanih makarončkov, potresi z dišavnim posipom in uživaj!

Veganski makarončki v “sirovi” omaki z dišavnim posipom
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta veganska različica makarončkov s sirovo omako je naravnost slastna. Namesto sira, oziroma namesto čudnih sirovih nadomestkov, za pripravo omako uporabimo enostavno dostopne in naravne sestavine: cvetačo, indijske oreščkein nekaj dodatkov, ki brbončice odlično naplahtajo, da ješ sir. Jed pa vsekakor odlično nadgradi dišavni posip.
Ingredients
2 žlici (veganskega) masla + 1 žlica za posip
1 šalotka
1 strok česna
250 g cvetače
0,75 l zelenjavne osnove
90 g indijskih oreščkov
1/4 žličke gorčice
1/4 žličke kurkume
sol
poper
1 žlička sojine omake
200 g makarončkov
sol
4 žlice drobtin
2 vejici svežega sesekljanega peteršilja
Instructions
- Pripravi sestavine: Čez noč ali pa vsaj štiri ure pred pripravo, v hladni vodi namoči indijske oreščke. Lahko pa jih namakaš le pol ure v vreli vodi. Šalotko sesekljaj, cvetačo pa nareži na cvetke. Če uporabiš domačo cvetačo, cvetke cvetače daj za pet minut v mlačno soljeno vodo – da izplavajo vse živalce in umazanija – potem pa jih splakni in odcedi. Česen prav tako sesekljaj.
- Omaka: V ponvici na maslu zmehčaj šalotko, potem pa dodaj česen, da zadiši. V kozico stresi na cvetke narezano cvetačo in jo zalij z jušno osnovo. Kuhaj, da se zmehča. V mikser daj namočene – a odcejene in splaknjene – indijske oreščke, mešanico zmehčane šalotke in česna, skuhano (in odcejeno, a vodo prihrani!) cvetačo, gorčico, kurkumo, sojino omako in malo soli in popra. Zmiksaj, da dobiš kremasto omako – v mikser postopoma dodajaj tekočino, v kateri se je kuhala cvetača. Za kremasto in dovolj tekočo omako bo potrebne približno 2 dcl tekočine.
- Makarončki in posip: Posebej skuhaj makaronče. Naredi še dišavni posip – na ponvici na maslu popraži drobtine, sesekljan petešilj in malo popra.
- Sestavi: Makarončke umešaj v omako (ali obratno, kakor želiš), potresi z drobtinami, serviraj in takoj postrezi.
Notes
Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Uporabi gorčico ali mleto gorčico, oziroma gorčico v prahu.
Kurkuma omako obarva, dobra pa je tudi zaradi zdravilnih učinkov.
Uporabi katere koli testenine, manjši makaronči so bolj primerni, ker lažje popijejo vso omako.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 15 minut