To so brezmesne kroglice, ki so res odličnega okusa in niso tiste dolgočasne vegetarijanske kroglice, ki so le skupek naključnih sestavin. So mehke, ravno prav začinjene in odlično sodijo v katero koli omako, v sendviče, solate ali pa jih uporabi kar tako. Pripravijo se nadvse enostavno in popolnoma navdušijo vegetarijance in tudi vsejedce.
Ne le, da je ta recept še en nov način za porabo vseh tistih jajčevcev, ki jih je – če imaš doma vrt, veš o čem govorim – konec poletja res ogromno, ampak je tudi resnično dober. Ni primeren le za tiste, ki ne jejo mesa in si želijo končno res dobre brezmesne kroglice, odličen je tudi za vse tiste, ki jejo meso in si vsake toliko časa želijo nekaj novega, nekaj presenetljivega in nekaj nadvse dobrega. Da, te kroglice so za vegetarijance in vsejedce!
V teh odličnih kroglicah z jajčevci najdeš:
- JAJČEVCE – Seveda je glavna in najpomembnejša sestavina v teh kroglicah jajčevec. Tega narežeš, popečeš kar na ponvi, da se zmehča in nato zmiksaš, če želiš gladko teksturo kroglic ali pa le zmečkaš, če te tekstura koščkov jajčevcev ne moti. Jaz sem jih pripravila že na oba načina in oba sta mi enako všeč.
- PARMEZAN – Ta poskrbi za nekaj beljakovin in za veliko okusa.
- DROBTINE IN JAJCE – Oba imata vlogo držanja sestavin skupaj. Potrebuješ enako količino drobtin kot je parmezana. Za navedene sestavine pa eno jajce.
- ZAČIMBE IN DIŠAVNICE – Nekaj odličnega okusa kroglicam dajo že popečeni jajčevci in parmezan. Za tisti popolnoma neubranljiv okus pa poskrbijo še začimbe in dišavnice. V kroglice sem dala še nekaj odlične začimbne mešanice Toskana od Kotányi. Toskana začimbna mešanica vsebuje paradižnikove kosmiče, sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj. Če te mešanice nimaš, jo vsekakor pojdi iskat, ker je odlična, ali pa uporabi vse ali nekaj od prej navedenih začimb v mešanici. Za še več svežine sem dodala še nekaj svežega peteršilja.
Kroglice iz jajčevcev lahko postrežeš na različne načine. Lahko jih potunkaš v odlično paradižnikovo omako in postrežeš s špageti, lahko pa jih daš v kakšno drugo omako, jih vključiš v sendviče, daš na solato ali pa ješ s katero koli drugo prilogo kar čisto same.
Te kroglice pripraviš na enostaven način – jajčevce zmehčaš, združiš z ostalimi sestavinami, oblikuješ v kroglice ter spečeš v pečici. Brez nekega hudega packanja torej.
Preden pogledava, kako pripraviš to celotno poslastico, pa še poglej še nekaj odličnih receptov z jajčevci, kajti jajčevci so resnično čudoviti:
- Božanski v pečici ocvrti jajčevci
- Pečene bučke in jajčevci v solati s feto
- Dišeča klasična grška musaka
- Ajdova kaša v solati s pečeno zelenjavo
- Čudovit namaz iz jajčevcev
- Pice z jajčevci in božansko paradižnikovo omako, mocarelo ter svežo baziliko
- Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji
- Krasna poletna rižota s korenčkom in jajčevcem
- Kuskus z zelenjavo na maroški način
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej jajčevce nareži na kocke, nato pa začini s soljo, poprom in oljem ter popeci. Zmehčane kockice nato ali zmiksaj ali pa le zmečkaj. Zmehčanim jajčevcem dodaj ostale sestavine, zmes oblikuj v kroglice in speci v pečici.
Res lepo dišijo, so čudovitega okusa in resnično navdušijo!
Postrezi jih kakor koli želiš (ideje najdi zgoraj v tekstu) ali pa jih potunkaj v odlično paradižnikovo omako ter postrezi s poljubno prilogo.
PrintNeverjetne brezmesne kroglice iz jajčevcev
- Total Time: 30 minut
- Yield: 2-4 osebe 1x
Description
To so brezmesne kroglice, ki so res odličnega okusa in niso tiste dolgočasne vegetarijanske kroglice, ki so le skupek naključnih sestavin. So mehke, ravno prav začinjene in odlično sodijo v katero koli omako, v sendviče, solate ali pa jih uporabi kar tako. Pripravijo se nadvse enostavno in popolnoma navdušijo vegetarijance in tudi vsejedce.
Ingredients
- 1 žlička (olivnega) olja
- 1 večji jajčevec oz. približno 500 g
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 50 g parmezana
- 50 g drobtin
- 1 žlička Kotányi začimbne mešanice Toskana (glej nadomestke spodaj v Notes)
- 1 žlica svežega sesekljanega peteršilja
- 1 jajce
Instructions
- Mehčanje jajčevca: Jajčevec nareži na kockice. V kozici segrej žličko olja, nanj stresi jajčevec, posoli in popopraj ter praži, da se jajčevec zmehča. Če po nekaj minutah jajčevec še ni dovolj mehak in se hoče prijemati na dno kozice, dodaj žlico vode, kozico pokrij in jajčevec poduši do mehkega. Vmes premešaj.
- Masa za kroglice: Zmehčane kocke jajčevca stresi v skledo, kocke jajčevca zmečkaj z mehčalko za pire krompir ali pa jajčevce zmiksaj s paličnim ali navadnim mešalnikom popolnoma v zmes – odvisno od tega, če bi v kroglicah koščke jajčevca ali raje ne. Dodaj razžvrkljano jajce, parmezan drobtine, sesekljan peteršilj in začimbno mešanico Toskana. Dobro premešaj.
- Oblikovanje in peka: Iz mešanice oblikuj kroglice. Za lažje oblikovanje roke namoči z vodo. Oblikovane kroglice položi na pekač, obložen s papirjem za peko in ga položi v pečico za približno 20 minut, da se kroglice spečejo in že začnejo malenkost barvati.
- Postrežba: Kroglice potunkaj v odlično paradižnikovo omako ter postrezi s poljubno prilogo ali pa jih položi v katero koli drugo omako, jih uporabi v sendvičih, solatah ali pa kar tako.
Notes
Če začimbne mešanice Toskana nimaš, pojdi ponjo, ker je res odlična. Mešanica vsebuje paradižnikove kosmiče, sol, baziliko, česen, origano, čebulo in peteršilj.
Če (dokler!) je še nimaš, dodaj:
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
1/4 žličke bazilike
1/4 žličke česna
1/4 žličke čebule
1/4 žličke origana
- Prep Time: 5 minut
- Cook Time: 25