
Topel in dišeč ter poln odlične zelenjave in fantastičnih okusov. Ta curry te po pogrel, nasitil in zagotovo zadovoljil. Postrezi ga z rižem, pirejem ali kar z naan kruhkom. Za še boljši okus, pa ga pred postrežbo potresi s sesekljanimi indijski oreščki in svežim peteršiljem. Tole je resnično fantastično!
V hladnih dneh paše nekaj, kar te pogreje, zadovolji in ti nariše nasmešek na obrazu. In prav curryji so tista čudovita jed, ki nikoli ne razočara in vedno pocrklja. Za pripravo katerega koli curryja ne potrebuješ zapletenih sestavin. Potrebuješ zelenjavo (tista, ki je v sezoni in/ali tista, ki jo najdeš v zamrzovalniku), proteine po izbiri (rastlinske ali živalske), kokosovo mleko, nekaj začimb in to je to. Potem pa izbereš le še najljubšo prilogo – riž je vedno odlična ideja.
V tokratnem curryju najdeš:
- ZELENJAVO – Tokrat sem izbrala brokoli, ki sem ga vzela iz zamrzovalnika. Čez vse leto, predvsem pa pozimi, imam v zamrzovalniku vedno grah, brokoli, stročji fižol in špinačo. Katera koli od naštetih bi bila super v tem curryju. Poleg brokolija sem v curry tokrat dodala še sladki krompir in rdečo papriko. Namesto sladkega krompirja bi bila odlična tudi katera koli rumena jedilna buča.
- TOFU – Tokrat sem izbrala proteine rastlinskega izvora in sicer tofu. Da je dober in ne gumijast – predvidevam, da ga ljudje ne marajo preveč prav zaradi tega – sem ga popekla na malo olja. Tako se iz gumijaste teksture spremeni v male hrustljave grizljajčke. Namesto tofuja bi bil curry odličen tudi z gobami, piščancem, lososom ali gamberi.
- AROMATIKE – Vsak curry potrebuje nekaj aromatikov. Čebula, česen in ingver je ponavadi tisti sveti trio, ki curry naredi čaroben. Ker pa je v mešanici curry že ingver, ga tokrat nisem dodala.
- ZAČIMBE – Curry že v imenu pove, da se v njem nahaja začimbna mešanica curry. Ta jed odišavi, obarva in čudovito začini. V začimbni mešanici Secrets of Curry od Kotányi najdeš naslednje začimbe: kurkumo, koriander, grško seno, ingver, kumin, sol in kajenski poper. Je popolna kombinacija začimb, ki curry naredi res odličen, zato ne rabiš dodajati ničesar, le nekaj soli oziroma sojine omake (ter po želji še nekaj ribje omake).
- KOKOSOVO MLEKO – V njem se vsa zelenjava lepo skuha, omaka pa nastane čudovito kremna in res lepo svilnata. Če ti po kakšnem čudežu kokosovo mleko ni všeč, uporabi polovico smetane za kuhanje in polovico vode.
Curry ob postrežbi obogati s sesekljanimi indijskimi oreščki in peteršiljem. Poleg pa postrezi riž, pire ali naan kruh.
Ta curry je najboljši sveže pripravljen, lahko pa se tudi počasi pogreje. Zamrzovanja pa nikakor ne priporočam.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Preden pogledava, kako se ta čudovit curry pripravi, si poglej še več odličnih receptov za curry:
- Curry s čičeriko, sladkim krompirjem in špinačo
- Curry z rdečo lečo na belem rižu
- Piščančji curry z grahom in papriko na rižu
- Kremast curry z lososom in špinačo
- Curry z jajčevci in paradižniki na kvinoji
- Krompirjev curry z gobami
Curry se na čisto enostaven način pripravi v pol ure. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej pripravi zelenjavo in curry mešanico.

Nato popeci tofu in ga prihrani za kasneje. Pripravi še curry, vanj na koncu umešaj še tofu, sojino omako in limetin sok in božanski curry je pripravljen.

Postrezi ga z rižem in mešanico indijskih oreščkov in peteršilja. Noro dobro!

Curry s sladkim krompirjem, brokolijem in tofujem
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Topel in dišeč ter poln odlične zelenjave in fantastičnih okusov. Ta curry te po pogrel, nasitil in zagotovo zadovoljil. Postrezi ga z rižem, pirejem ali kar z naan kruhkom. Za še boljši okus, pa ga pred postrežbo potresi s sesekljanimi indijski oreščki in svežim peteršiljem. Tole je resnično fantastično!
Ingredients
- 2 žlici olja
- 150 g tofuja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1 srednje velik sladki krompir
- 1 (rdeča) paprika
- 1 skodelica brokolija
- 1 žlica Kotányi začimbne mešanice curry Secrets of Indija
- 1 velika pločevinka kokosovega mleka
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica ribje omake (neobvezno, po potrebi)
- 1 žlička limetinega ali limoninega soka
- 2 žlici indijskih oreškov
- 2 vejici peteršilja
- 160 g riža (+ ščepec soli in 320 g vode)
Instructions
- Priprava: Sladki krompir olupi in nareži na kocke. Čebulo sesekljan, česen pa naribaj. Brokoli nareži na manjše cvetke. Papriko nareži na kockice. Tofu prav tako nareži na kocke.
- Začetek: V kozici segrej žlico olja in na segretega vrzi tofu. Dodaj ščepec soli in popra ter tofu popeci na vseh šestih stranicah. Popečenega odstrani in prihrani za kasneje.
- Nadaljuj: V isto kozico (nikar je ne pomivaj) daj še drugo žlico olja in na segretega daj čebulo, papriko in sladki krompir ter še preostalo sol in poper. Premešaj ter praži minuto ali dve, da se zelenjava prepraži in malenkost zmehča (le čebula in paprika, sladki krompir se v tem času ne bo zmehčal). Nato dodaj česen, curry mešanico in brokoli ter še enkrat premešaj. Dolij kokosovo mleko, premešaj in kuhaj približno 10-15 minut, da se sladki krompir skuha. Če slučajno med kuho primanjkuje tekočine, dodaj nekaj vode.
- Riž: Medtem zavri vodo, dodaj ščepec soli in riž ter pokrij in kuhaj približno 12 minut, oziroma toliko časa kot piše na embalaži.
- Dokončaj: Ko se sladki krompir skuha, poskusi in po potrebi dodaj sojino omako in po želji še ribjo omako – doda odličen okus. Nato dodaj še tofu in nežno premešaj. Dolij še limetin sok, ki bo curry osvežil in premešaj.
- Postrežba: Na krožnik serviraj riž, nato curry in po želji še sesekljane indijske oreščke s seskljanim peteršiljem. Takoj postrezi.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
