Mehiška pojedina z rdečim rižem, črnim fižolom, zelenjavo in avokadovim prelivom

0 comments

Mehiška pojedina z rdečim rižem, črnim fižolom, zelenjavo in avokadovim prelivom

Olé! Ta krožnik mehiške pojedine je odličen opomnik, da se hrane nikoli, nikoli, nikoli ne sme metati stran. Današnji krožnik je namreč rezultat ostankov Domnovega rojstnodnevnega praznovanja. V nadaljevanju si preberi, kako lahko tak krožnik sestaviš tudi ti in še nekaj besed o metanju hrane stran.

Domnovo rojstnodnevno praznovanje je bilo noro! Polno hrane, pijače in smeha. Bilo je prav lepo. Ker sem poleg glavne jedi, ki si ji priča danes, pripravila še predjed (tortilija čips s tremi pomakami – gvakamole, smetanova in paradižnikova pomaka) in sladico (čokoladno mousse tortico), je bilo hrane preveč. Vse, česar nismo pojedli, sem spravila v posamezne posodice in shranila v hladilniku. Ostanki so bili naslednji dan prava pojedina! Kako le ne – kremast rdeč riž, solata in zelje, črn fižol, avokado in fenomenalen preliv, ki vse okuse zaokroži … oh, ko samo tipkam, se mi cedijo sline!

S tem zapisom želim opomniti na svetovni problem metanja hrane stran. Raziskave kažejo, da je na svetu lačen vsak 9. Zemljan. Vsak. Deveti. Problem je pereč in zaradi razmer, ki vladajo povsod po svetu – politične razmere, okoljske razmere in neverjetna neumnost človeka – bo problem lakote v prihodnosti še bolj boleč. Da dodam še malo soli na rano – raziskave kažejo, da se stran vrže kar 1/3 vse pridelane hrane!

In to na vseh korakih: na kmetijah (nekateri morajo zaradi estetskih pravil zavržti kar 50 % pridelka, pa z njimi ni nič narobe, le postrani so ali pa imajo kakšno zarezo preveč), med transportom (transport je težaven, saj se med potjo zgodi marsikaj), v trgovinah (nepravilno shranjevanje, slabo ravnanje s pridelki in nezmožnost prodaje) in v naših kuhinjah (kupujemo preveč hrane, ki nam zgnije, se pokvari itd., ne načrtujemo obrokov, se preseravamo in stran mečemo ostanke …). Kar srce me boli, ko si predstavljam vso to količino sestavin in hrane, ki ne konča na krožnikih, ampak na smetiščih ali pa zgnije …

Zadnjič sem si šla v Kino Šiška ogledati film Ne meč’mo hrane stran (Just Eat it: A Food Waste Story). Projekcija filma, ki so jo pripravili Ekologi brez meja, je bila razprodana in vesela sem bila, da si je film ogledalo tako veliko število ljudi. Film je dokumentarec, ki med drugim spremlja tudi par, ki je v Kanadi šest mesecev živel le od hrane, ki jo je dobil v smetnjakih. Naj te pomirim – to niso bili na pol zgniti listi solate in olupki banan, ampak prava, čedno zapakirana hrana, ki so jo trgovci zaradi tega ali onega razloga vrgli stran. Par je hodil od trgovca do trgovca in iz smetnjakov pobiral sestavine, doma pa si pripravil odlične obroke. Prav navdušujoče!

Zakoni v Sloveniji prepovedujejo podobno ravnanje, čeprav delujejo organizacije, ki si želijo in so že naredili korak naprej. A veliko lahko narediš tudi doma. Drži se teh pravil in nikar, nikar, nikar !! ne meči hrane stran:

 • načrtuj obroke (dan pred nakupovalnim dnevom sestavi jedilnik za naslednji teden – upoštevaj sezono in razpoložljive sestavine in svoje želje in želje družine)
 • nakupi le sestavine, za katere veš, kako jih boš uporabil/a (naredi seznam glede na določen jedilnik za naslednji teden)
 • ne nakupuj lačen/na (lačen vedno kupiš več, saj so oči vedno bolj lačne od želodčka)
 • shranjuj pametno (upoštevaj nasvete za shranjevanja in najprej uporabi tiste sestavine, ki so bližje preteku roka)
 • kuhaj, jej in uživaj (če lahko, pripravi kakšno jed vnaprej, jo shrani v hladilniku in potem segrej; lahko pa pripravljene jedi tudi zamrzneš in odmrzneš pred uporabo)

Če karkoli odneseš od tega zapisa, naj bo bodo to naslednje vrstice. Upoštevaj jih, si jih zapomni in vestno uporabljaj:

 • Oznaka na živilih UPORABNO NAJMANJ DO = datum minimalne trajnosti. Po poteku datuma varnost ni vprašljiva, vprašljiva je le kakovost (hrana začne izgubljati okus, teksturo, vonj in hranljivo vrednost), je pa še vedno užitna.
  Npr.: testenine, riž, rastlinsko olje, čokolada …
 • Oznaka na živilih PORABITI DO = vsa živila, ki so hitro pokvarljiva. Upoštevaj navodila na embalaži (hraniti v hladilniku, hraniti pri temperaturi 2–4 °C ..) , saj se bo hrana sicer hitreje pokvarila in se lahko zastrupiš. Če doma sestavino pred iztečenim rokom – če je ne misliš porabiti do takrat, seveda – pravilno zamrzneš, ji rok uporabnosti podaljšaš. Seveda enkrat zamrznjeno jed ali sestavino ne smeš ponovno zamrzniti, razen če jo predhodno toplotno obdelaš (če zamrznjeno meso odmrzneš, skuhaš filane paprike in te zamrzneš, je ok).
  Npr.: sveže ribe, sveže mleto meso …

Pred receptom pa še nekaj idej za sestavo odličnega obroka. Na Sit Fit je ogromno potencialnih jedi za sestavljanje. Seveda lahko pripraviš katero koli jed samostojno, lahko pa jih po želji tudi sestavljaš. Če se držiš diete po principu ločevanja sestavin, izbiraj med posameznimi skupinami, sicer pa pusti, da domišljija dela čudeže.

Le nekaj predlogov odličnih kombinacij:

 1. primer: Pappa al pomodoro + Palačinke s kokosom
 2. primer: Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo + Koruzno-čičerikin polpet + solata
 3. primer: Lečini polpeti s špinačo + Kremni krompirjev pire z zelenjavo + solata
 4. primer: Brokolijev riž s porom in sušenimi paradižniki + Piščančje kračke + solata
 5. primer: Krompirjevi “ježki” + Falafel polpetki + solata

SESTAVINE

Sestavine za mehiški rdeči riž:

 • 1 (rdeča) čebula
 • 1 strok česna
 • olivno olje
 • 4 manjše (rumene, oranžne ali rdeče) paprike (oz. ena manjša skodelica)
 • 1 dcl paradižnikove kaše
 • 180 g riža
 • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1 zelenjavne jušne kocke)
 • 1 žlička rdeče mlete paprike
 • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
 • 1/2 žličke mletega kumina
 • 1 feferon (neobvezno)
 • sol
 • poper

Sestavine za pečeno koruzo:

 • 2 storža predhodno kuhane koruze
 • olje
 • kajenski poper (neobvezno)

Sestavine za kremni avokadov preliv:

 • 1/2 avokada
 • 4 žlice grškega jogurta
 • 2 žlici limoninega soka
 • 1 šopek svežega peteršilja
 • 1/2 stroka česna
 • sol
 • poper

Ostale sestavine:

 • 1 konzerva črnega ali rdečega kuhanega fižola
 • 1 pest zelene solate
 • 1 pest belega in rdečega zelja
 • mlada čebula
 • svež feferon
 • 1/2 avokada

Mehiška pojedina z rdečim rižem, črnim fižolom, zelenjavo in avokadovim prelivom

PRIPRAVA

Najprej pripravi kremni avokadov preliv. V mikserju zmiksaj vse sestavine, preliv poskusi in dodelaj, če je potrebno.

Cvetačni zelenjavni riž z ribjimi kroketi

Potem pripravi mehiški rdeči riž. Sesekljaj čebulo in česen. Feferon nareži na kolute, papriko pa na rezance.

V kozici segrej 2 žlici olja in na segretem začni počasi pražiti čebulo. Ko se malenkost zmehča, dodaj kumin (ne kumino!), paradižnikov koncentrat in mleto rdečo papriko in praži še minuto. Potem v kozico stresi papriko in jo počasi potenstaj. Tu potrebuješ malo potrpljenja – papriko moraš res počasi potenstati, da se zmehča. Med praženjem, vse skupaj bo trajalo kakšnih 10 minut, večkrat premešaj, da se ne prismodi.

Ko se paprika zmehča, v kozico stresi še feferon in česen in praži še toliko časa, da česen zadiši.

Potem v kozico stresi riž in premešaj ter praži minuto, da riž postekleni. Potem vlij še paradižnikovo kašo in premešaj. Ko riž popije paradižnikovo kašo, začni v kozico vlivati segreto zelenjavno jušno osnovo. Najprej vlij eno zajemalko in premešaj, potem pa počakaj, da riž vpije vso tekočino. Potem dolij še eno zajemalko in spet počakaj, da riž popije vso tekočino. Tako nadaljuj vse do takrat, ko je riž skuhan.

Mehiški rdeči riž

Ko je riž na pol skuhan, segrej pečico na 250°C (funkcija žar). Predhodno kuhane koruzne storže namaži z olivcem, jih popopraj ter prenesi v manjši pekač. Koruzo peci na najvišji rešetki približno 10 minut, vmes jih enkrat zelo previdno obrni. Pazi, da se ti ne prismodi.

Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo

Zelje nareži na tanke rezinice, solato pa prav tako. Fižol splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Čebulico in feferon prav tako nareži na kolute. Avokado nareži na rezinice in pokapaj z malo limoninega soka.

Ko imaš vse sestavine pripravljene, mehiško pojedino sestavi. Na krožnik najprej razporedi solato, potem pa še zelje. Potem daj na en konec polovico riža, dodaj fižol, okrasi s čilijem, mlado čebulo in avokadom ter dobro pokapaj s prelivom. Pojedino postrezi in maksimalno uživaj!

Mehiška pojedina z rdečim rižem, črnim fižolom, zelenjavo in avokadovim prelivom

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.