To pa je krožnik resnično odlične hrane! Svilnata čebulna omaka, fantastični “kruhovi” cmočki in božansko pečeno korenje. Vse troje je tako neverjetno dobro, da res težko rečeš, kaj je najboljše! Vse se čudovito ujema, vsi trije recepti pa so tudi čisto samostojni, tako da jih lahko skombiniraš z drugimi poljubnimi jedmi.
Wow, res obožujem čisto vse na tem krožniku. Neverjetna čebulna omaka je tako dobra, da je res škoda, da je ne pozna več ljudi. Pečeno korenje je odlična priloga pravzaprav čemer komu. Ti cmočki so pa moje odkritje leta, saj so odlična priloga, pa še pripravijo se res enostavno. Vse troje sem v zadnje pol leta pripravila res velikokrat in čisto vsakič je bilo božansko.
Zakaj so vse tri komponente jedi tako zelo dobre?
- ČEBULNA OMAKA – Najprej sem s čebulo na skoraj popolnoma enak (le več čebule in tekočine potrebuješ, recept tukaj) način pripravljala juho. Potem sem pa spoznala, da lahko pripravim kar omako, ki je res enostavna in tako zelo dobra. Popolna, ko si zaželiš brezmesne omake. Sicer pa je lahko tudi čudovita spremljava mesu. Meso najprej le začini in popeci, potem pa potunkaj v to fantastično omako in ta-da, imaš še eno res božansko jed. Za pripravo čebulne omake potrebuješ maslo (ali olje), čebulo, belo vino (tudi izpustiš ga lahko, če želiš), začimbe (timijan je super), malenost moke in jušno osnovo. TAKO zelo enostavno in TAKO zelo dobro! Jaz jo postrežem z različnimi prilogami – seveda so ti cmočki nekaj najboljšega, omaka pa je odlična tudi z njoki, kuskusom, bulgurjem ali kvinojo, krompirjem, rižem in celo polento. Poleg daš lahko karkoli želiš!
- CMOČKI– Kdo bi si mislil, da lahko prilogo pripraviš en-dva-tri, pa še tako zelo neverjetno dobra je! Ko res ne veš, kaj bi za prilogo, bi pa nekaj, s čimer se da lepo pomazati zadnjo kapljico omake, pripravi te cmočke. So kot najbolj mehki in božanski kruhovi cmočki. Potrebuješ pa le moko, sol in pecilni prašek. Moko, sol in pecilni prašek na hitro zmešaš v testo, ga miiičkeno pregneteš (res malenkosto, ker so ni nek kruh ali komplicirano pecivo), oblikuješ v cmočke, položiš na katero koli omako, pokriješ s pokrovko in čez 15 minut so ready. Ja, RES je tako enostavno! Pripraviš jih lahko s katero koli omako, dalo pa bi se jih skuhati tudi nad paro.
- PEČENO KORENJE – Da obožujem pečeno zelenjavo, najbrž že veš. In resnično upam, da jo obožuješ tudi ti. Če še ne, pa jo boš morda s tem receptom. Skoraj katera koli pečena zelenjava je nekaj najboljšega in 100x boljša od kuhane zdrizaste, to korenje, poljubčkano z začimbami in olje, je pa nekaj najboljšega. Ravno prav začinjeno, ravno prav kompaktno in prav lepo naravno sladko. Ah. Tudi to korenje lahko postrežeš kot prilogo s čimer koli.
Vse troje lahko pripraviš tudi vnaprej in potem pred uživanjem pogreješ. Poleg si privošči še kakšno solato in verjemi, da bo to eden tvojih najboljših obrokov meseca. Obljubim!
Preden pogledava, kako se ta božanska jed pripravi, pa še nekaj res odličnih predlogov brezmesnih jedi, ki imajo neverjetno veliko okusa in barv:
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Pečena feta in stročji fižol z bulgurjem in spasirano skuto
- Pražen cvetačni riž z zelenjavo in tofujem
- Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
- Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Polenta s paradižnikovo omako in ocvrtimi jajčevci
Za pripravo božanskega krožnika potrebuješ sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, na dnu strani pa najdeš natančne količine in korake priprave.
Najprej pripravi korenje in ga flikni v pečico za približno pol ure.
Vmes pripravi omako.
Nato pa še cmočke.
Cmočke razporedi na omako, pokrij s pokrovko in počakaj, da se zgodi magija.
Nato pa vse skupaj združi in le še cmokaj od užitka.
TAKO ZELO DOBRO!
Cmočki s čebulno omako in pečenim korenjem
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
To pa je krožnik resnično odlične hrane! Svilnata čebulna omaka, fantastični “kruhovi” cmočki in božansko pečeno korenje. Vse troje je tako neverjetno dobro, da res težko rečeš, kaj je najboljše! Vse se čudovito ujema, vsi trije recepti pa so tudi čisto samostojni, tako da jih lahko skombiniraš z drugimi poljubnimi jedmi.
Ingredients
Sestavine za čebulno omako:
- 2 večji čebuli (približno 300 g)
- 1 žlica (olivnega) olja
- 1 košček masla
- 2 stroka česna
- 1 zvrhana žlica moke
- 1 Kotányi lovorjev list
- 1/2 žličke Kotányi sušenega timijana (ali 2 vejici svežega)
- 20 ml belega vina
- približno 3 dcl jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
Sestavine za cmočke:
- 100 g (pirine) moke (lahko uporabiš to že z dodanim pecilnim praškom)
- 1,5 žličke pecilnega praška (izpusti, če uporabiš moko že z dodanim pecilnim praškom)
- 1/2 žličke soli
- 1/8 žličke Kotányi popra (neobvezno)
- 60 ml mlačne vode
Sestavine za pečeno korenje:
- 300 g korenja
- 2 žlici (olivnega) olja
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
- 1/2 žličke Kotányi sušenega timijana (ali 2 vejici svežega)
Instructions
- Pečeno korenje: Korenje očisti in po potrebi olupi (ni treba, če je korenje lepo), nareži na 3 cm velike kose. Pokapaj z oljem, potresi z začimbami in premešaj. Prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko in peci približno 30 minut pri 190°C.
- Čebulna omaka: Ko korenje postaviš v pečico, se loti omake. Čebulo nareži na rezine in stresi v ponev z oljem in stopljenim maslom. Premešaj in kuhaj približno 10 minut, da se čebula zmehča in že malo obarva. Če je presuho in se čebula prijema, dodaj še malo masla, olja ali pa žlico ali dve vode (ne preveč, da se čebula ne kuha, ampak le nežno praži). Dodaj nasekljan česen, timijan, lovorjev list in premešaj ter kuhaj še minuto, da česen zadiši. Dolij vino, dodaj moko in premešaj ter kuhaj še 2 minuti, da se moka skuha, vino pa pokuha. Dolij jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj približno 5 minut, da se omaka zgosti. Poskusi in po potrebi dodelaj. Če je omaka presuha, dolij še nekaj tekočine.
- Cmočki: V skledi skupaj zmešaj moko, pecilni prašek in sol. Dolij mlačno vodo, premešaj najprej z vilico, nato pa še malo predgneti z rokami (le kakšno minuto, ni treba pretiravati). Testo razdeli na šest kosov, ki jih nato oblikuj v kroglice.
- Omaka in cmočki: Ko je omaka lepo kremna in popolnega okusa, na vrh razporedi cmočke, pokrij s pokrovko in kuhaj na nižjem ognju še približno 15 minut. Vmes parkrat preveri, če je še dovolj tekočine, sicer jo po žlicah dodajaj in nežno premešaj. Cmočke na polovici kuhanja prelij s po žličko ali dvema omake. Cmočki se bodo med kuhanjem malenkost napihnili.
- Postrezi: Kuhane cmočke in omako serviraj na krožnik, poleg položi pečeno korenje in postrezi. Poleg odlično paše kakšna solata. Dober tek!
Notes
Uporabi pšenično moko (navadno ali polnozrnato) ali pirino moko (navadno ali polnozrnato). Super je tudi tale moka že z dodanim pecilnim praškom od Mlinotesta. Če uporabiš to moko, seveda dodatnega pecilnega praška ni treba dodajati.
Uporabi rjavo, belo ali rdečo čebulo, lahko pa dodaš še por in/ali šalotko.
Če belega vina nimaš, lahko dodaš tudi rdečega, lahko pa ga izpustiš. Ampak brez skrbi – alkohol se pokuha, ostale le odlična aroma.
Uporabi sušen ali svež timijan.
Vse lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo pogreješ. Zamrzovanja pa ne priporočam.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut