Energijske kroglice z oreščki in suhim sadjem

0 comments

Te kroglice, polne samih odličnih sestavin – kokosova moka poskrbi, da so ekstra fantastične! – so polne energije in so odlične za manjšo malico, ko ti pade cuker in se ti zdi, da potrebuješ malo energije. So ravno prav mehke, ravno prav sladke in tako zelo dobre (zate) in so odlične tudi za vse tiste, ki jim suho sadje in oreščki hitro postanejo dolgočasni.

Saj poznaš tisto, ko pravijo, da je nekaj oreščkov in malo suhega sadja odlična malica za hiter dvig energije, dobre volje in za tisto malo naravnega sladkorja? Imajo prav. Je že res, da so tiste prave čokoladne sladkarije odlične in bi jih vsi (tudi jaz) najraje jedli ves čas in neomejeno, vendar pa to žal ni dobro za naše fizično in mentalno zdravje. Seveda so občasne sladice res nujne za uživanje v življenju. V vsakdanjem življenju pa si raje privoščimo nekaj bolj naravnega in dobrega zate. In ker so oreščki in suho sadje hitro dolgočasni, predlagam, da jih spreobrneš v te energijske kroglice.

So odličen prigrizek, celo zajtrk, če se ti mudi. Za potešitev luštanja po sladkem in za hiter dvig energije potrebuješ le nekaj kroglic. Pa še dobre so in dokazujejo, da je zdrava hrana lahko res dobra!

Zakaj so te kroglice tako dobre?

 • SESTAVINE – Te energijske kroglice so pripravljene z oreščki, suhim sadjem in ovsenimi kosmiči. Dodanega ni niti grama sladkorja. Dovolj sladkobe jim dajo datlji in suhe marelice. Ker so datlji in marelice suhe, a sočne, poskrbijo za naravno “lepilo” in sočnost. Vlogo oreščkov tukaj prevzemajo mandlji, za čudovit priokus po tropih pa poskrbi kokosova moka. Zaradi nje te kroglice malenost po okusu spominjajo na bouty, kar veš, da je res dobro. Za hranljivost, pomiritev lakote in energijo pa poskrbijo še ovseni kosmiči. Za okus in poživitev dodava še limonino lupinico in njen sok ter vanilijev ekstrakt. Za dodatno zdravo noto pa dodam še lanena semena, lahko tudi chia semena.
 • MOŽNOST ZAMENJAVE OSNOVNIH SESTAVIN – Datlji, tisti sušeni, a mehki, so nujni, lahko pa se poigraš z drugim suhim sadjem. Poskusi rozine, brusnice, slive, fige. Priporočam le, da je to sadje sušeno, a vseeno sočno. Tisti čisto posušeni krhlji jabolk niso ravno najboljši – čeprav jih lahko daš za dodaten okus, a potrebujemo vseeno nekaj sočnega suhega in ne čisto posušenega sadja. Namesto mandljev uporabi indijske oreščke, orehe, lešnike, arašide, pistacije, tudi sončnična ali bučna semena.
 • HITROST IN ENOSTAVNOST PRIPRAVE – Ni bolj enostavnega recepta! Vse sestavine zmešeš v multipraktik, sestavine zmiksaš in nato oblikuješ kroglice. Zaradi sočnosti suhega sadja se vse sestavine lepo povežejo v nekakšno pocasto strukturo, zato je oblikovanje res enostavno.
 • OBSTOJNOST- Ker so sestavine enostavne in dolgo obstojne, so posledično dolgo obstojne tudi kroglice. Ko jih oblikuješ, jih hrani v hladilniku, najbolje v dobro zaprti posodi. Obstojne so tudi dober teden, celo 10 dni. Brez skrbi jih nekaj ur lahko hraniš tudi na sobni temperaturi – če bi jih s sabo na sprehod ali kakšen izlet.  S časom pa seveda izgubljajo na sočnosti, ker se tako, kot čisto vsaka hrana, na zraku počasi sušijo. A so vseeno dobre. Sicer pa dvomim, da ti bodo ostale reeees dolgo, ker so tako zelo dobre! Pa še dodatna dobra lastnost – lahko jih celo zamrzneš in potem odmrzneš v hladilniku.
 • ODLIČEN OKUS – Če pomisliš, da so oreščki in suho sadje lahko hitro dolgočasni, so te kroglice daleč od tega. So neverjetno odlične in prav zaradi kokosove moke in limonine lupinice, neubranljive. Res so dobrega okusa! Da jaz to rečem, ki nekih oreščkov in suhega sadja kar tako ne mara preveč, že veliko pove.

Preden pogledava, kako se te male kroglice odličnosti pripravijo, pa si poglej še nekaj idej za bolj zdrav prigrizek:

Še več prigrizkov najdi pod oznako prigrizki.

Priprava teh kroglic je res enostavna in hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki – zamenjave so navedene spodaj in zgoraj. Sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Če nameravaš uporabiti lanena semena, jih zmelji (jaz uporabim kar smuti mešalnik), nato pa naribaj lupinico limone in ožemi njen sok.

Nato daj vse sestavine v mešalnik in zmiksaj v lepljivo teksturo.

Zmes oblikuj v kroglice in to je to! Jaz za zajemanje uporabim kar najmanjšo zajemalko za sladoled – oziroma za kroglice melone.

Te čudovite male kroglice moraš res poskusiti. So TAKO ZELO dobre!

Hrani jih v neprodušno zaprti posodi v hladilniku, čisto ok pa prenesejo tudi več ur na sobni temperaturi, če jih nameravaš vzeti s seboj na izlet.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Energijske kroglice z oreščki in suhim sadjem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 15 minut
 • Yield: za približno 30 majhnih kroglic

Description

Te kroglice, polne samih odličnih sestavin – kokosova moka poskrbi, da so ekstra fantastične! – so polne energije in so odlične za manjšo malico, ko ti pade cuker in se ti zdi, da potrebuješ malo energije. So ravno prav mehke, ravno prav sladke in tako zelo dobre (zate) in so odlične tudi za vse tiste, ki jim suho sadje in oreščki hitro postanejo dolgočasni.


Ingredients

Scale

140 g mehkih datljev (1012 kosov)
140 g celih nesoljenih mandljev
100 g suhih marelic
60 g ovsenih kosmičev
50 g kokosove moke
2 žlici mletih lanenih semen (neobvezno)
1 žlička vanilijevega ekstrakta
1 konica noža soli
1 limona (naribana lupinica 1 limone in 2 žlici limoninega soka)


Instructions

 1. Priprava: Zmelji lanena semena in naribaj lupinico limone in jo ožemi. Preveri, če imajo datlji še koščice in jih v primeru, da jih imajo, odstrani.
 2. Zmikaj: V mešalnik daj vse sestavine in zmiksaj v pocasto teksturo. Suho sadje in mandlji naj bodo sesekljani, a ne čisto v prah.
 3. Oblikuj: Maso oblikuj v kroglice. Maso zajemaj z majhno žlico, najmanjšo zajemalko za sladoled ali pa kar s prsti po občutku. Za lažje oblikovanje lahko prste malo zmočiš z vodo.
 4. Shranjevanje: Kroglice hrani v hladilniku v neprodušno zaprti posodi. Nekaj ur na sobni temperaturi čisto enostavno prenesejo, če jih želiš vseti s seboj na sprehod ali izlet.

Notes

Datlji, tisti sušeni, a mehki, so nujni, lahko pa se poigraš z drugim suhim sadjem. Poskusi rozine, brusnice, slive, fige.

Namesto mandljev uporabi indijske oreščke, orehe, lešnike, arašide, pistacije, tudi sončnična ali bučna semena.

Če želiš, lahko namesto limone uporabiš tudi pomarančo ali limeto.

Namesto lanenih semen lahko uporabiš chia semena ali pa ju izpustiš.

 • Prep Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.