Burger z ocvrtim piščančjim zrezkom, solato in zlato omako

0 comments

Wow, kakšen burger! Podoben, a 100x boljši od tistega, ki ga kupiš v KFC-ju. Zrezek je odlično začinjen, na zunaj hrustljav in na znotraj sočen, družbo pa mu dela solata, osvežujoče kisle kumarice in fantastična zlata omaka. Noro dobro!

Doma dobrega burgerja ni težko pripraviti. Sploh tega, ki ga ogleduješ prav zdaj. Vsebuje dokaj malo komponent– le pet, vendar so te skupaj nadvse fantastične in odlično sodelujejo. Burger je zato svež in te ne “ubije” kot nekateri burgerji. Včasih (velikokrat) je enostavno najboljše.

Največja zvezda v tem burgerju je ocvrt piščančji zrezek. Priprava vsekakor ni težka, koraki priprave pa so enostavni. Burger mariniraš, spaniraš v z začimbami obogateni moki in ocvreš v olju zgolj 4 minute, dve minuti na stran. Tako dobro, da zrezka morda ne boš pripravil/a le za burger, ampak tudi kar tako. Obožujem njegovo hrustljavo in odlično začinjeno skorjico, na noter je pa še vedno odlično sočen. Taki bi morali biti vsi ocvrti zrezki! Za pripravo jaz uporabim kar že pripravljene zrezke od Perutnina Ptuj, lahko pa tudi kar doma razpoloviš piščančja prsa.

V burgerju se nahajajo naslednje komponente:

  • PIŠČANČJI ZREZEK – Tega mariniraš v pinjencu (mleku enostavno le dodaš jabolčni kis) in jajcu od 2 do 24 ur. Seveda v hladilniku. V moko nato strešeš mnogo začimb in nekaj gustina, nato pa še 2 žlici marinade, da dobiš kepice. Nato v tej moki dvakratno spaniraš zrezek. In ga nato ocvreš v olju.
  • ZLATA OMAKA – Ta je noro dobra in res navduši. Skupaj zmešaš majonezo, gorčico, malo sojine omake ter začimbe. Nori okusi!
  • SOLATA – Ker je ta burger najboljši v ne še nadvse toplih mesecih, uporabi kar kristalko, ki je tudi v hladnih mesecih čisto dobra. Da se lepo prime na omako, jo nareži na rezinice.
  • KISLE KUMARICE – Te čudovito osvežijo burger in jih nikakor ne izpusti. V burger jih natlači toliko, kot želiš. Jaz imam kisle kumarice nadvse rada in jih dam kar v dvojni sloj.
  • BOMBETKE – Te kupi ali pa jih naredi doma po tem receptu. Da je burger bolj kompakten ko ga obložiš, obe polovici najprej na hitro popeci kar na suhi ponvi.

Burger je seveda najboljši sveže pripravljen, zato priprave vnaprej ne priporočam. Vnaprej sicer lahko pripraviš zlato omako. Vedno pa upoštevaj, da bo zrezek najbolj sočen, če ga mariniraš vsaj 2 uri, lahko pa tudi vse do 24 ur.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.

Poleg tega burgerja postrezi kar koli že ponavadi postrežeš, priporočam pa te priloge:

Če pa ti ta burger ni dovolj, pa priporočam še te odlične burgerje:

Priprava burgerja je enostavna, zelo zabavna in poplača ves vložen trud. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine in korake priprave najdi na dnu strani.

Najprej vsaj 2 uri mariniraj piščanca.

Nato pa zrezke dvakratno spaniraj v z začimbami obogateno moko, ki ji dodaj še gustin in dve žlici marinade. Zrezke ocvri v olju le 4 minute.

Pripravi še zlato omako.

Nato pa pripravi še vse ostale sestavine in burger sestavi. Od spodaj navzgor gredo bombetka, zlata omaka, solata, ocvrt zrezek, kisle kumarice, omaka in zgornji del bombetke.

Tako svež, tako sočen, tako lep. Enostavno božanski!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Burger z ocvrtim piščančjim zrezkom, solato in zlato omako


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut + vsaj 2 uri za mariniranje
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Wow, kakšen burger! Podoben, a 100x boljši od tistega, ki ga kupiš v KFC-ju. Zrezek je odlično začinjen, na zunaj hrustljav in na znotraj sočen, družbo pa mu dela solata, osvežujoče kisle kumarice in fantastična zlata omaka. Noro dobro!


Ingredients

Scale

Sestavine za ocvrte piščančje zrezke:

  • 2 dl mleka
  • 1 žlička belega kisa
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  • 4 piščančji file zrezki Natur Premium Perutnine
  • 100 g moke
  • 40 g gustina
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 konica noža kajenskega popra
  • 1/2 žličke sušene čebule
  • 1 žlička sušenega česna
  • 1/4 žličke ingverja
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke origana
  • 1 konica noža popra

Sestavine za zlato omako:

  • 1 zvrhana žlica majoneze
  • 1 žlica gorčice
  • 1 žlička medu
  • 1/3 žličke česna v prahu
  • 1/3 žličke čebule v prahu
  • 1 konica noža sladke ali dimljene paprike
  • 1/2 žlice sojine omake

Ostale sestavine:

  • približno 5 dl rastlinskega olja
  • 4 burger bombetke
  • 6 listov solate kristalke
  • 8 kislih kumaric

Instructions

  1. Pinjenec: V mleko umešaj kis in pusti počivati 15 minut, da dobiš doma narejen pinjenec.
  2. Marinada: V pinjenec daj jajce in pol žličke soli ter dobro premešaj. Če želiš, zrezkom odreži ožji del (in jih porabi za npr. rižoto), nato pa jih potunkaj v mlečno zmes in pusti marinirati od 2-24 ur v hladilniku.
  3. Zlata omaka: S sestavinami za zlato omako pripravi kremasto omako. Položi v hladilnik do uporabe.
  4. Paniranje zrezka: V moko zmešaj gustin in vse ostale začimbe. Dodaj še 2 žlici marinade in nežno premešaj, da v moki dobiš manjše grudice – te bodo zrezek naredile še dodatno hrustljavega. Zrezke nato paniraj v moki na obeh straneh. Za še debelejšo skorjico paniraj dvakratno – torej zrezek iz marinade povaljaj v moki, ga daj ponovno v marinado in nato še enkrat v moko. Nato pa takoj spaniraj, da moka na zrezku ne bo postala pocasta.
  5. Cvretje: Olje dobro segrej (na 180°C), nato pa zrezke v njem cvri 4 minute, 2 minuti na stran. Vmes jih ne premikaj sem in tja.
  6. Ostale sestavine: Solato nareži na rezinice, kumarice pa na kolute.
  7. Sestavljanje burgerja: Burger bombetke popeci, nato pa na obe strani namaži po približno eno žličko zlate omake. Na spodnji del namazane bombetke razporedi solato, nanjo položi ocvrt zrezek, nato pa nanj še kisle kumarice. Pokrij z namazanim zgornjim delom bombetke in takoj postrezi.

Notes

Recept je pripravljen v sodelovanju s Perutnina Ptuj.

  • Prep Time: 15 minut + vsaj 2 uri
  • Cook Time: 4 minute

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.