Nakupovalni seznam v krizi in 15 receptov za jedi (večinoma) iz shrambe

0 comments

Trenutno živimo v res negotovih in meni se zdi, da kar sci-fi filmskih časih. Covid-19 virus je prišel tudi v Slovenijo in le od nas je odvisno, koliko časa bomo še v krizi. Zato te res prosim, da se držiš mota #ostanidoma in tako pomagaš pri čim prejšnji rešitvi te situacije. Motu #ostanidoma pa seveda sledi moto #kuhajdoma. Da ti bo lažje, sem pripravila seznam sestavin, s katerimi ti bo lažje kuhati in se bodo najdlje obdržale in nekaj receptov, ki jih lahko s temi sestavinami pripraviš.

Oh, ta virus

Najprej pa še nekaj o samem virusu. Kaj ni neverjetno, v kakšnem času živimo? Razmere, ki smo jim priča, so bile še lani nepredstavljive. Leto 2020 je resnično poskrbelo, da ga ne bomo pozabili. Verjamem, da te je strah, da ti je hudo, da si nestrpen, nejevoljen in prav jezen. Kako se je to sploh lahko zgodilo?! Najbrž se tako kot jaz bojiš, kar je čisto ok in čisto razumljivo. Strah je treba sprejeti, a ne dopustiti, da nas popolnoma povozi. Panika je le korak od strahu in ničemur in nikomur ne služi, da nas povozi in ohromi.

Malo strahu pa ne škodi. Ker nas strah, v tem primeru pred okužbo, vodi v dejanja, s katerimi se samozaščitimo. Če sodim po nekaterih – mnogo preveč jih je! – ljudeh, je strah še premajhen. Nujno je, da smo v teh nekaj tednih doma, da se ne družimo in da ne širimo virusa. Veliko je bilo že povedanega o tem, da tudi tisti neoboleli lahko nosimo virus in ga prenašamo, da oboleli lahko pustijo svoje okužene kapljice na kljukah, igralih, ograjah, klopcah in da se virus zelo dolgo zadrži tudi na oblekah, zato o tem ne bom. Le to ti lahko rečem – za vse novice spremljaj NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kako samokaranteno preživljam jaz

Z Domnom sva v strogi samokaranteni od petka, 13. marca. V tem času sva v bližnjem stiku le midva, saj bi bilo glede na to, da živiva skupaj, nemogoče, da bi bila oddaljena 1,5 m. Vsi ostali pa so in bodo v bodoče stran vsaj 1,5 m. Če bo zbolel kdo od naju, bova najverjetneje zbolela oba.

Kaj delava, da ne bi zbolela:

 • Stanovanje vsaj trikrat na dan dobro prezračiva – zjutraj, po kosilu in zvečer, ko se greva stuširat.
 • Tako, kot pravzaprav vedno, jeva veliko zelenjave in vitaminov ter pijeva veliko količino vode in čaja.
 • Trudiva se, da spiva vsaj 8 ur.

Sicer oba delava od doma, za kar sva oba hvaležna. Ne predstavljam si psihičnega pritiska, ki ga vsi, ki sedaj delajo z ljudmi, doživljajo na poti na delo, med delom in po delu. Prav občudujem vse in sem jim hvaležna.

Med tednom življenje zame pravzaprav večinoma ne izgleda nič drugače. Ker sicer prav tako delam od doma, je izziv le to, da tudi Domen dela od doma. Razlika je tudi v tem, da vsak dan lahko skuham svežo hrano in mi ni treba kuhati za vnaprej. Kar ima svoje prednosti in slabosti. Če kuham vsak dan, si moram vzeti več prostega časa med delom. A ker imam fleksibilno delo, je čudovito, saj lahko delo opravim tudi popoldne.

Vsak dan greva z Domnom tudi na sprehod. Če je bil prej sprehod sprostitev, ta sedaj niti ni več. Dober je za vsrkavanje vitamina D in za rekreacijo, je pa nadvse psihično naporen. Ker živiva v stavbi s šestimi stanovanji, ne veva, če je morda oboleli kdo izmed stanovalcev (ali morda prav midva). Prav zato že zunanjo kljuko stanovanja vedno primeva z robčkom, prav tako tudi vse ostale kljuke. Ograje se ne dotikava, vrat pa tudi ne. Previdno in z robčkom odpreva tudi pošto. Robček potem vrževa stran. Na sprehodu se ne dotikava ničesar. Niti svojih vezalk ne. Ne dotikava se niti gumba na drogu pri prehodih za pešce, zato prečkava cesto tam, kjer se semaforji menjavajo sami. Za sprehod izbirava predele, kjer ni veliko ljudi. Vsakega pa se izogneva na vsaj 1,5 m. Ves čas sva pozorna tudi na kolesarje in/ali motoriste, da tudi na pločniku nismo preblizu. Zdi se mi pomembno, da kljub vsemu “opraviva” dnevni sprehod, ampak le izjemno previdno in sva z glavo ves čas pri stvari.

Nakupovalni seznam v krizi

Zadnjič sva šla v trgovino v nedeljo. Šla sva že ob 10. uri zjutraj in sicer v Mercator na Rudniku. V tistem času je bilo v trgovini nekaj 10 ljudi. Vsem sva se izognila na vsaj meter ali več. Ves čas sva nosila rokavice ter nato šla na samopostrežno blagajno, kjer sem plačala z brezstično kartico, pin pa vpisala z rokavico. Ker sem nakupila res veliko in o vsem vnaprej dobro premislila, mislim, da mi v trgovino še dolgo časa ne bo treba – več tednov, če bo treba.

V nadaljevanju bom naštela nekaj sestavin, ki jih imam doma sama. Če prav pomislim, imam večino teh sestavin vedno doma. Je že tako, da jeva zunaj le redko, nikoli pa se ne poslužujeva naročanja hrane na dom.

1. Sestavine v shrambi

 • Pekovske sestavine: Imam polnozrnato moko, navadno pšenično moko, mešanico za pripravo kruha, ovsene kosmiče, kvas in pecilni prašek, tortilije, polnozrnate kosmiče, domačo granolo, rjavi in kokosov sladkor, sladkor v prahu, kakav in kavo.
 • Ostale suhe sestavine: V shrambi so še rdeča in zelena leča, rjav in rdeč in črn riž, prosena kaša, ješprenjček, ajdova kaša, polenta, zdrob, drobtine, testenine, kvinoja, bulgur, polnozrnat kuskus, instant ajdovi žganci, mešanica treh žit.
 • Ostale sestavine v shrambi: pelati, paradižnikova kaša, bel in rdeč in rjav in črn fižol, koruza, leča, čičerika, kalčki, vložen stročji fižol, kokosovo mleko, skuša in tunina in sardele v konzervi, paštete, pesto, vloženo sadje, vložene artičoke, nekaj juh iz vrečk, rdeč in navaden krompir, čebula in šalotka, česen, mleko, pomarančni sok, brusnični sok, donat in nekaj alkohola, banane, pomaranče, češnjevi paradižniki, suhi paradižniki, čaji, različni kisi in olja, arašidovo maslo.
 • Sladko in slano: čokolade, napolitanke, piškoti, suhi kruhki, nutella, marmelada, suhi oreščki in semena (indijski oreški, praženi arašidi in lešniki, bučna in sončnična semena, laneno seme, chia semena), suho sadje (brusnice, rozine), med.
 • Začimbe: sol, zelenjavne kocke, skoraj vse bolj ali manj znane začimbe.

Kaj si kupi ti: Predlagam, da si iz vsake podskupine sestavin v shrambi kupiš tiste, ki jih imaš najraje. Ne pretiravaj s količino. Kajti, če kupiš večino tega, kar je navedenega, potrebuješ vsakega le eno vrečko oz. škatlico. Ne pretiravaj in pusti, da do sestavin pridejo tudi drugi. Vseeno predlagam, da imaš doma vsaj: moko, kvas ali pecilni prašek, testenine, ješprenjček in riž, paradižnikovo kašo, fižol, vložene ribe, krompir, čebulo, mleko, sokove, čaje in kise ter olja ter tudi oreščke, sladkor in sol ter začimbe, ki jih sicer uporabljaš.

2. Sestavine v hladilniku

 • Mlečne sestavine: sir, parmezan, mocarela, feta, grški jogurt, skuta, maslo, domači ghee, sirovi trikotnički, sir v lističih, sladka smetana, hren, kisla smetana.
 • Zelenjava: korenje, por, koromač, redkvice, rdeče in belo zelje, radič, ledenka, domači regrat in domači motovilec, peteršilj, kislo zelje in kisla repa, ingver, bučke, kumare, kuhana pesa in kuhana koruza, paprike, sveži peteršilj in sveži timijan.
 • Sadje: hruške, jabolka, borovnice, mango, avokado, (jagode in ananas sva že pojedla), limone, limete.
 • Mesnine: en par hrenovk, zaseka, (pršut sva že pojedla).
 • Vložnine: kisle kumarice, pečene paprike, olive, kapre, curry paste, čili paste, ajvar, gorčica, paradižnikov koncentrat, sojina omaka, javorjev sirup.

Kaj si kupi ti: Predlagam, da si kupiš maslo, trdi sir, korenje, zelje, ingver, jabolka in hruške, mesnine po želji, vloženo zelenjavo.

3. Sestavine v skrinji

 • Zelenjava: grah, špinača, zelena, stročji fižol, pomfri iz sladkega krompirja, bučni pire in bučne kocke, paprika, feferoni, gobe, brokoli, cvetača.
 • Sadje: ananas, marelice, borovnice, gozdni sadeži.
 • Ribe: gamberi, morski sadeži, losos, škampi, kalamari.
 • Meso: belo piščančje meso in piščančje kračke, goveji chorizo, goveje klobase, pastrami salama, slanina, pohano piščančje meso in piščančji ražnjiči.
 • Ostalo: sladoled in lučke, porcija segedina ter pečenega fižola.

Kaj si kupi ti: Predlagam, da si kupiš nekaj zelenjave, sadja, ribe in meso. Raje kupi le zamrznjene in ne predpripravljene sestavine, saj lahko z njimi narediš več in ne le to, kar je že bilo pripravljeno.

Še enkrat, ne paničari, ne kupi stvari s kratkim rokom trajanja. Če pa jih že, te porabi najprej. Kupi si različne sestavine in pusti, da bodo imeli tudi drugi kaj za odnesti domov. In seveda, uživaj v kuhanju, vzemi si čas za pripravo in poskusi kaj novega ter jej raznoliko – tudi čim več sadja in zelenjave. Enolika hrana ni dobra niti za telo niti za psiho.

15 izbranih receptov za jedi iz shrambe

V nadaljevanju pa še nekaj idej za pripravo jedi s sestavinami, ki jih imaš lahko dlje doma, pa naj bo to shramba, hladilnik ali skrinja. Še več idej pa najdi med vsemi recepti.

Preden pogledaš izbrane recepte, pa še nekaj zelo pomembnih stvari, ki jih ne smeš pozabiti. Čeprav imaš na enkrat doma veliko hrane, ne prehitevaj in se ne nažiraj. Pametno načrtuj obroke, jej raznoliko in če ti zmanjka kakšna sestavina iz recepta, uporabi nadomestno ali pa jo enostavno preskoči, pazi le, da uporabiš pomembne sestavine recepta. Npr., če je v receptu sveži paradižnik, uporabi paradižnikovo kašo, pelate ali paradižnikov koncentrat ali pa če je v receptu sveža začimba, uporabi pač suho itd. Ter seveda uporabi najprej sestavine, katerim rok bo najhitreje potekel – najprej npr. pojej svež ananas, v jabolkih pa uživaj postopoma.

Pa še nekaj – veliko stvari, ki jih nakupiš sveže, lahko tudi zamrzneš. S tem mislim na sadje in zelenjavo, ter meso, ribe in tudi npr. salame. Enako velja za sir – sir naribaj, ga zamrzni in nato v toastih ali pri pripravi drugih jedi uporabi zamrznjenega. Prav tako lahko zamrzneš tudi že spečen toast, tortilije ali kruh.

Da ne pozabim – naenkrat kupi čim več sestavin, da se tako trgovinam – in ljudem ter s tem virusu – izogneš za čim več časa. Jaz še zelo dolgo ne nameravam več iti v trgovino, reciva kar več tednov.

Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke

Pripraviš jih lahko s katero koli moko. Poješ jih lahko za zajtrk, čisto super pa so tudi priloga v glavni jedi.

Recept >>

————-

Enostaven in slasten v pečici pečen riž s pestom, zelenjavo in sirom

Uporabiš lahko kateri koli riž ter svežo ali zamrznjeno zelenjavo. Če sira nimaš, je jed odlična tudi brez njega.

Recept >>

————-

Nadvse topel čičerikin čili s papriko na kvinoji

Namesto kvinoje uporabi riž, polento, testenine … Uporabi svežo ali zamrznjeno papriko ter izpusti katero izmed začimb, če nimaš vseh navedenih.

Recept >>

————-

Ovsena kaša s karameliziranimi jabolki in cimetom

Prav tako odlično ovseno kašo lahko pripraviš tudi z zamrznjenim jagodičevjem, npr. malinami.

Recept >>

————-

Lososov polpet z ocvrtim jajčkom

Namesto svežega lososa uporabi odtajanega ali pa konzerviranega lososa in še enostavneje konzervirano tunino.

Recept >>

————-

Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem

Uporabi svež ali zamrznjen brokoli, seveda pa lahko uporabiš “le” sir. Tudi tega lahko naribaš in zamrzneš ter nato uporabiš v tej jedi. Zamrzneš lahko tudi tortilije in jih nato odmrzneš na sobni temperaturi in uporabiš v tem receptu.

Recept >>

————-

Enostaven pisan riž s korenjem, grahom in koruzo

Uporabi kateri koli riž ter že kuhano, zamrznjeno ali svežo zelenjavo. Češnjevce lahko brez težav izpustiš, morda riž pred postrežbo le pokapaj z nekaj kapljicami limone, da jed osvežiš.

Recept >>

————-

Kremna zelenjavna juha z lečo

Te juhe lahko pripraviš več in v njej uživaš več dni. Uporabi svežo ali zamrznjeno zelenjavo ter že kuhano ali surovo lečo.

Recept >>

————-

Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo

Spet velja, da lahko uporabiš kateri koli riž. Namesto svežega paradižnika uporabi pelate. Poleg postrezi popečeno in prej zamrznjeno zelenjavo – npr. kar brokoli. V rižoto pa lahko umešaš tudi zamrznjeno špinačo ali grah.

Recept >>

————-

Odličen čili con carne

Vsekakor pripravi več tega čilija, uporabi pa katero koli mleto meso ali pa tega zmelji kar doma. Če nimaš v receptu navedene začimbne mešanice, uporabi suhe začimbe, ki jih imaš doma – predlogi so navedeni v receptu.

Recept >>

————-

Najboljši zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami

Brez skrbi uporabi zamrznjene gobe in zamrznjen stročji fižol.

Recept >>

————-

Priljubljena Marina biskvitna jabolčna pita

Super sočno pecivo si lahko pripraviš tudi s polnozrnato moko. Namesto jabolk pa med biskvit lahko daš tudi zamrznjeno jagodičevje, ki ga najprej povaljaj v moki.

Recept >>

————-

Enostavni koruzni polpeti

Če nimaš svežih začimbnic, uporabi kar suh timijan, baziliko ali peteršilj.

Recept >>

————-

Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami

Uporabi paradižnikove pelate, kašo in sveže ali zamrznjene katere koli gobe.

Recept >>

————-

Pisan kruhov narastek

Uporabi tudi nekaj dni star kruh ter če svežega nimaš, suh peteršilj ali timijan ali baziliko.

Recept >>

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.