Ta čudovita poletna poslastica je polna sladkih in sočnih breskev, ki so pokrite z najboljšim maslenim testenim pokrovom na svetu! Na vrh odlično sodi grški jogurt, vanilijev sladoled ali stepena smetana, ki se nato počasi prelije prek še malenkost tople sladice. Wow. Uporabiš lahko tudi ne najbolj sladke in sočne breskve, pozimi pa kar vložene breskve. Božansko dobro!
Samo predstavljaj si polno žlico čudovito mehkih in ravno prav sladkih breskev in čudovitega testa s božanskim okusom masla ter nekaj jogurta, ki vse skupaj osveži. Vse se ti lepo stopi na jezičku in lahko le zapreš oči in zamrmraš mmmm. Ne veš, kaj je dobro, dokler ne probaš. Aah, breskve in poletje in sama uživancija!
Breskve so čudovito sadje za pripravo sladic in ta sladica to še kako dokazuje. So ravno prav polnega okusa, so čudovite teksture, vonja in še enostavno se jih dobi. Breskve enostavno obožujem, zato sem z njimi objavila že več receptov in ne mislim se ustaviti. Lani sem si dva meseca skupaj pripravljala breskve s piškoti in zrnatim sirom, vsako leto vsaj enkrat pripravim tortico z breskvami in borovnicami, pečene breskve s sladoledom so pa itak že prava klasika.
V breskovem koblerju oziroma posipancu, kot ga nekateri poimenujejo, se nahajajo:
- BOŽANSKE BRESKVE – Te najprej olupi, mariniraj s sladkorjem, da spustijo nekaj naravnega soka, nato pa jih najprej same na kratko popeči, nato pa obloži z maslenim testom. Super novica je, da so breskve v tem receptu lahko tudi manj popolne. Lahko so malo manj sladke in malo bolj trde, saj jih posladkaš in zmehčaš prav s sladkorjem. Izven sezone breskev lahko uporabiš kar vložene breskve iz konzerve. Lahko pa uporabiš tudi nektarine. Pri pripravi breskev potrebuješ še gustin, limonin sok in malenkost soli.
- MASLEN POKROV – Testo, s katerim pokriješ zmehčane in posladkane breskve pripravi z moko, maslom, sladkorjem, pecilnim praškom in sodo bikarbono ter jogurtom ali kislo smetano.
- SLADKORNI OKRAS – Pred peko maslen pokrov potresi še z nekaj sladkorja in cimetom, ki sladici da čudovito hrustljavo teksturo in veeeeliko okusa.
- OSVEŽILNA OMAKA – Ta pride čisto na koncu, pred postrežbo. Seveda ne govorim o neki dodatni omaki, govorim o grškem jogurtu, sladoledu ali stepeni smetani, ki se stopi oziroma prelije prek še malenkost tople sladice. Če prek jogurta potreseš še nekaj cimetovega sladkorja, ti obljubim, da sladice s tem zagotovo ne pokvariš.
Priprava te sladice je popolnoma enostavna in ne potrebuješ nobenega kuharskega aparata. Malo režeš, malo mešaš in nato še vse spečeš. Najzapletenejši del je počakati nekaj minut po peki, da si ne opečeš jezika.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden si pogledaš, kako tole božansko sladico pripraviš, pa si shrani še nekaj odličnih poletnih sladic:
- Odličen borovničev zavitek s skuto
- Skutini cmoki z marelicami
- Slastne skutine rezinice s slivami
- Osvežilen in božansko sočen limonin kolač
- Sladoled s piškoti in vročimi višnjami
- Čokoladno-bučkino pecivo
- Odlična arašidova pita brez peke
Še več odličnih sladic pa najdi pod oznako Sladice.
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Natančne količine sestavin in korake priprave najdi na dnu strani.
Najprej zmehčaj breskve, nato pa pripravi testo.
V pekač daj najprej breskve s sokom, ki so jih spustile, povrh pa razporedi kepice testa. Potresi s sladkorjem in cimetom in speci. Vonjave bodo božanske!
Peci toliko časa, da dobiš lep zlat pokrov. Potem pa počakaj, da se malenkost ohladi, postrezi z jogurtom, sladoledom ali smetano in enostavno le uživaj poletje.

Breskov cobbler
- Total Time: 45 minut + 20 minut počivanja
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
Ta čudovita poletna poslastica je polna sladkih in sočnih breskev, ki so pokrite z najboljšim maslenim testenim pokrovom na svetu! Na vrh odlično sodi grški jogurt, vanilijev sladoled ali stepena smetana, ki se nato počasi prelije prek še malenkost tople sladice. Wow. Uporabiš lahko tudi ne najbolj sladke in sočne breskve, pozimi pa kar vložene breskve. Božansko dobro!
Ingredients
- 1,5 kg breskev
- 130 g sladkorja v prahu (razdeljeno na 60 in 70 g)
- 1 žlička gustina
- 1 žlica limoninega soka
- 1 ščepec soli
- 190 g moke
- 1 žlička pecilnega praška ali Kotányi vinskega kamna
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 85 g masla (hladen in narezan na koščke)
- 125 g kisle smetane ali grškega jogurta
- 1 žlička rjavega sladkorja
- 1/2 žličke Kotányi cimeta
- grški jogurt, vanilijev sladoled ali stepena sladka smetana ob postrežbi
- Kotányi cimetov sladkor za okras
Instructions
- Breskve: Breskve olupi. Olupi jih z lupilcem za zelenjavo ali pa jih za nekaj minut položi v vrelo vodo, nato pa prenesi v mrzlo vodo in jih olupi – ker se bo lupina v vreli vodi zmehčala, bo enostavno odstopila. Breskve nato nareži na polovici in nato polovički nareži še na štiri dele. Torej iz ene breskve dobi osem koščkov – rezine naj ne bodo pretanke, preveč debele pa tudi ne. Rezine breskve prenesi v skledo, nato pa jih potresi s 60 g sladkorja in pusti počivati dobre pol ure. V tem času bodo breskve spustile svoje sokove in se zmehčale.
- Pečica: Pečico segrej na 200°C.
- Breskvin sok: Breskve naj bi po tem dolgem počivanju spustile nekaj sokov, zato breskve precedi, seveda sok prihrani. Za nadaljevanje priprave recepta potrebuješ 65 g tekočine – če je imaš več, odvečni sok z največjim veseljem popij, če ti pa je nekaj zmanjka, dodaj toliko vode. 65 g tekočini dodaj gustin in res dobro premešaj. Dodaj limonin sok in konico noža soli in dobro premešaj. Tekočino prelij prek breskovih rezin in dobro, a zelo nežno premešaj. Breskve poskusi in dodaj sladkor ali limonin sok, če je premalo sladko ali pa ni dovolj osvežilno.
- Peka breskev: Breskve in sok prenesi v pekač in peci 12 minut.
- Masleno testo: V skledo daj moko, preostalo sol, pecilni prašek in sodo bikarbono ter premešaj. Nato dodaj koščke masla in jih s prsti vgneti v moko. Dodaj še kislo smetano in previdno premešaj, da dobiš pocasto testo.
- Peka: Pekač s pečenimi breskvami previdno vzemi iz pečice. Na vrh razporedi koščke pocastega testa – med kepicami pusti nekaj prostora, da bo para ob peki imela kje uhajati. Testeni pokrov potresi z rjavim sladkorjem in cimetom ter pekač postavi v pečico za 20 minut. Vrh naj bo lepe zlate barve, notranjost pokrova pa naj bo mehak, a pečen.
- Počivanje: Pekač previdno vzemi iz pečice in pusti počivati približno 20 minut, da se res vroče breskve ohladijo, tekočina pa postane lepo kremasta. Sladica je odlična še malo topla ali pa jo postrezi sobne temperature.
- Postrežba: Pokrov in breskve ter nekaj soka postreži na krožnik, dodaj jogurt, smetano ali sladoled, po želji potresi še z nekaj cimetovega sladkorja in postrezi. BOŽANSKO!
Notes
Avtorica tega božanskega recepta je Nagi z Recipe Tin Eats.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 32 minut