Te čudovito puhaste, dišeče in tako zelo dobre cimetove rolice, pripravljene v slabe pol ure, te bodo zagotovo navdušile. Testo je namesto s klasičnim kvasom pripravljeno s pecilnim praškom, kar pohiti pripravo ter grškim jogurtom, ki v sladico prav spretno vključi še nekaj proteinov. Za piko na i te odlične cimetove rolice pokapaj z vanilijevim prelivom, ki je tako zelo dober, da na koncu poližeš vse prste. Enostavno wow!
Te cimetove rolice so čudovite za takrat, ko ti zapaše nekaj toplega, dišečega, puhastega in ravno prav sladkega. Seveda jih pripravi za obiske, vsekakor pa tudi le zase. Na tiste popoldneve ali večere, ko veš, da se bo dan končal lepo le, če se pocrkljaš s čudovito sladico.
Priprava klasičnih cimetovih rolic nikakor ni ekspresna. Ker so pripravljene s kvasom, moraš počakati, da ta opravi svoje delo, za kar pa potrebuje čas. S tem receptom čakanje preskočiš in pohitriš celosten postopek, kar dela moje jogurtove rolice tako zelo magične. Testo je namreč pripravljeno z grškim jogurtom, kar je pravzaprav nadvse pripravno, saj je sladica tako kar avtomatično polna beljakovin, z moko in pecilnim praškom. Ta se avtomatično aktivira s toploto pečice, v kateri jih pripravljaš, zato ne potrebuje predhodnega časa za vzhajanja, dovolj je že, da zavite rolice postavimo v pečico.
Rolice so najboljše še malo tople, prav tako odlične pa so tudi sobne temperature. Preverjeno odlične in čisto nič manj puhaste so pa tudi naslednji dan, le pogrej jih za kakšnih 30 sekund v mikrovalovni pečici.
Te čudovite rolice so odlične tudi brez preliva, saj so lepo puhaste in sočne zaradi polnila, vendarle pa so božanske z vanilijevim prelivom. Tega pripravi z nekaj sladkorja v prahu, malenkost mleka in vanilijevo pasto/esenco/strokom/prahom. Ta dva nova izdelka od Kotányi Slovenija, vanilijeva pasta in vanilijev prah sta božanska.
Pa poglejva, kateri deli sestavljajo te božanske cimetove rolice:
- JOGURTOVO TESTO – Tega pripraviš le z grškim jogurtom, moko, mičkeno soli in pecilnim praškom. To je vse. Kaj ni fino, če v sicer čisto normalno sledico vtakneš malo zdravju koristnega grškega jogurta in se tega sploh ne zavedaš?! Več le tako, da rolice niso tako zelo težke, ampak lahko popolnoma enostavno poješ tri in se vseeno počutiš odlično. To jogurtovo testo je enostavno neverjetno!
- CIMETOVO POLNILO – Skupaj zmešaš stopljeno maslo, cimet in rjavi sladkor.
- VANILIJEV PRELIV – Tega pripravi s sladkorjem v prahu, mlekom in vanilijevo pasto/esenco/strokom/prahom. Dodaj toliko mleka, kot želiš, da je preliv tekoč. Manj mleka dodaš, manj tekoč preliv bo, seveda. Dišave in neverjeten okus pa doda nekaj vanilije. Te dodaj v obliki, ki ti je najbližje in najbolj všeč. Jaz prisegam na vanilijevo pasto.
Kot že prej rečeno, so te cimetove rolice pripravljene v slabe pol ure in so idealne le zate ali pa ko dobiš nenapovedane obiske. Skupaj pripravite to sladico in se nato čudite najprej vonjavam, nato pa še okusom. Enostavno božansko!
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kako se te jogurtove cimetove rolice pripravijo, pa še nekaj odličnih hitrih sladic:
- Odličen borovničev zavitek s skuto
- Božanska čokoladna tortica v skodelici iz mikrovalovke
- Cimetovi ocvrtki s čokoladno pomako
- Gibanica palačinka
- Božanske breskve s piškoti in zrnatim sirom
- Neverjetne palačinke s kokosom
- Vroča čokolada z arašidovim maslom
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, natančne količine sestavin in korake priprave najdeš na dnu strani.
Najprej pripravi testo.
Nato pa še polnilo.
Testo razvaljaj v pravokotnik, debelo naj bo približno pol centimetra. Namaži ga s polnilom in zavij – zavij daljšo stranico. Nato pa rolice nareži – z navedenimi sestavinami jih dobiš približno 6.
Položi jih v pekač, jaz rada dodam še papir za peko. Peci jih približno 15-16 minut na 160°C in če se le da, na ventilacijski način. Vmes pripravi vanilijev preliv.
Ko so rolice pečene – naj bodo malo pobarvane po vrhu, jih vzemi iz pečice in pusti, da se nekaj minut hladijo.
Nato pa jih prelij z vanilijevim prelivom in se čudi, kako lepe so. Tako puhaste in tako noro dobre!
PrintEkspresne cimetove rolice z jogurtovim testom in vanilijevim prelivom
- Total Time: 25 minut
- Yield: za približno 6 manjših rolic
Description
Te čudovito puhaste, dišeče in tako zelo dobre cimetove rolice, pripravljene v slabe pol ure, te bodo zagotovo navdušile. Testo je namesto s klasičnim kvasom pripravljeno z pecilnim praškom kar pohiti pripravo ter grškim jogurtom, ki v sladico prav spretno skrije še nekaj proteinov. Za piko na i te odlične cimetove rolice pokapaj z vanilijevim prelivom, ki je tako zelo dober, da na koncu poližeš vse prste. Enostavno wow!
Ingredients
Jogurtovo testo:
- 180 g moke
- 1 zavitek Kotányi pecilnega praška
- 180 g grškega jogurta
- 1 ščepec soli
Cimetovo polnilo:
- 20 g stopljenega masla
- 3 žlice (rjavega) sladkorja
- 1 žlička Kotányi cimeta
Vanilijev preliv:
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlica mleka
- 1/2 žličke Kotányi vanilijeve paste
Instructions
- Pečica: Pečico segrej na 160°C, če se le da, na ventilacijski način.
- Jogurtovo testo: V skledo stresi moko, dodaj pecilni prašek in sol ter premešaj. Dodaj grški jogurt in najprej premešaj z žlico, nato pa na hitro zgneti v kroglo testa.
- Cimetovo polnilo: Maslo stopi. Dodaj sladkor in cimet ter premešaj.
- Rolice: Delovno površino potresi z nekaj moke, nato pa na njen testo razvleči v pravokotnik. Testo naj bo debelo približno pol centimetra. Če se testo prijema dodaj še malenkost moke. Pravokotno testo premaži s cimetovim sladkorjem. Nato pa testo zavij, prepogni daljšo stranico. Testo nareži na približno 6 delov.
- Peka: Pekač namasti ali pa obloži s papirjem za peko. Rolice položi v pekač – rolice naj v tem koraku ne zasedejo celotne površine pekača, saj se bodo med peko malenkost napihnile – v širino in v višino. Postavi jih v ogreto pečico za približno 15-16 minut. Pečene so, ko se na vrhu malenkost obarvajo.
- Vanilijev preliv: Skupaj zmešaj sladkor v prahu in mleko. Dodaj še vanilijevo pasto (ali esenco ali strok vanilije ali vanilijev sladkor, a potem odstrani enako količino sladkorja) in dobro premešaj, da dobiš kremni preliv.
- Okraševanje: Pečene rolice previdno vzemi iz pečice in pusti nekaj minut počivati, da se malenkost ohladijo. Še tople prelij z vanilijevim prelivom in postrezi. In enostavno le UŽIVAJ!
Notes
Rolice so najboljše tople, super pa so tudi sobne temperature.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 15