Blog 064: Spomladanski recepti

0 comments

Pomlad je končno tu in vabim te, da si pogledaš IN poskusiš nekaj idej za pomladno kulinarično razvajanje! Na seznamu je nekaj jedi, ki jih pripraviš skoraj v trenutku in nekaj takih, za katere si moraš vzeti čas. Seveda je na seznamu tudi nekaj fantastičnih pomladnih sladic. Pa poglejva!

Obožujem pomlad! Najbrž še toliko bolj, ker sledi zimi, ki, priznajva si, kulinarično ni ravno najbolj sveža in osvežujoča. Pomladi, ko imamo spet na voljo svežo pridelano hrano in lahko zaradi višjih temperatur pojemo še kaj drugega, kot juhe in enolončnice (ki jih vseeno obožujem, kar priča tudi blog zapis Enolončnice in juhe za vse leto!), je v moji kuhinji pravo veselje.

Na voljo imamo spet:

  • prvo spomladansko solato
  • jagode
  • šparglje
  • brokoli
  • cvetačo
  • bučke
  • koromač
  • in še in še.

V nadaljevanju sem ti zbrala nekaj izbranih pomladnih receptov, vse pa najdeš med recepti pod oznako Pomlad (kar 310 jih je!).

1. KREMNA PARADIŽNIKOVA RIŽOTA S PEČENO ZELENJAVO

Omojbog! Ta rižota je fenomenalnega okusa! Ravno prav kremasta, nadvse dišeča in tako slastna, da se samo obližuješ. Če nimaš svežih paradižnikov – čeprav že dobiš sveže letošnje, med drugim tudi slovenske Luštne paradižnike – lahko uporabiš tudi pelate. Poleg pa popeci zelenjavo, pa boš v pravih kulinaričnih nebesih. Priporočam šparglje. Njam!

Klikni sem za recept Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo >>

2. PEČENI ŠPARGLJI NA KRUHKU S POŠIRANIM JAJCEM

Tale jed je fantastično močnejše kosilo ali pa večerja. In šparglji! ♡ Ooh. Devet mesecev čakam nanje, da potem v njih uživam aprila, maja in junija, ko so v sezoni. Če jih še ne poznaš, potem je nujno, da jih spoznaš. Niso le dobri, ampak tudi zdravi. Več o špargljih lahko prebereš tudi v blog zapisu Vse o špargljih. Na tale kruhek lahko daš poširana jajca – v receptu ti pokažem, kako jih pripraviš brez večjih težav – ali pa jih ocvreš. Ključ je le, da jih pripraviš tako, da se rumenjak razlije po kruhku in da poljubčka tudi šparglje. Mmm …

Klikni sem za recept Pečeni šparglji na kruhku s poširanim jajcem >>

3. OVSENO-OREHOVO-MANDLJEVE PALAČINKE S ČOKOLADO IN JAGODAMI

Oh te jagode. ♡ Če dobiš tiste prave, polne sladkega okusa, jih moraš res pojesti tako, da se jih zapomniš. Prvih nekaj moraš pojest kar tako, brez vsakršnih dodatkov, preostale pa lahko uporabiš tudi v takšni luštni sladici. S palačinkami in čokoladnim namazom nikoli ne sfališ. TAKO DOBRO!

Klikni sem za recept Ovseno-orehovo-mandljeve palačinke s čokolado in jagodami >>

4. GRAHOVO-ŠPARGLJEVA OMAKA S PIREJEM IZ SLADKEGA KROMPIRJA

Ta omaka si zasluži posebno omembo. Tako zelo je dobra, da ti ne preostane drugega, kot da jo poskusiš. Ravno prav je kremasta, tako zelo lepo diši (meta!) in tako zelo zdrava je (šparglji!). In ta pire. Joj, tako kremast je in tako lepo se stopi v ustih. Neopisljivo!

Klikni sem za recept Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja >>

5. KUSKUS JUHA Z ZELENJAVO IN METINO PASTO

Kuskus poznaš? Jaz ga obožujem, pa naj bo v solati, juhi ali pa kot priloga. Zadnje čase uporabljam kar polnozrnatega, je bolj zdrav od navadnega. V tejle juhci je čudovit, saj lepo zgosti juhico, pa še dober je. Juhco lahko poješ kot lažjo glavno jed, lahko je pa tudi kot predjed. Ampak te opozarjam, težko ti bo pojesti le eno malo skodelico, tako zelo je dobra!

Klikni sem za recept Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto >>

6. ŠPARGLJI S PRŠUTOM

Težko najdeš kaj boljšega od špargljev. Res težko. Če pa jih oviješ še v pršut … potem pa veš, da je to ena taka kulinarična zmaga! Tile šparglji so super kot prigrizek na kakšnih piknikih, super so pa tudi za kosilo ali večerjo. In ti rečem, da bodo zginili 1-2-3, zato jih preventivno pripravi kar več.

Klikni sem za recept Šparglji s pršutom >>

7. JEŠPRENJČKOVA “RIŽOTA” S ŠPARGLJI, GRAHOM IN METO

Prava zvezda v tej jedi je meta, ki tako zelo lepo osveži to fejk rižoto … Tale fejk rižota je pripravljena z ješprenjčkom, ki seveda potrebuje malo več kuhanja, a ti rečem, da je vredno vsake minute. Ješprenjčku družbo dela grah in pa šparglji. Ti povem, da ješprenj ne sodi le v ričet!

Klikni sem za recept Ješprenjčkova “rižota” s šparglji, grahom in meto >>

8. FRTALJA S ŠPARGLJI IN PRŠUTOM

Imeti fajn recept za frtaljo je pravi pravcati zaklad. Če poznaš osnovno razmerje jajc, mleka in moke ter poznaš način, kako jo obrnit, ne da se ti zlomi, potem imaš vse. V frtaljo potem lahko daš tisto, kar ti je všeč in tisto, kar imaš na razpolago. Šparglje, bučke, paprike, špinačo, dišavnice, mesnine, sir … Možnosti je ogromno!

Klikni sem za recept Frtalja s šparglji in pršutom >>

9. KREMNA VEGANSKA ŠPARGLJEVA JUHA

Ne morem mimo te krasotice. Kaj ni lepa?! Odlična špargljeva juhca je super za pogledat (poglej te barveee!), super za naredit (res je simpl) in fajn za pojest (bogati okusi), pa še zdrava je (šparglji, indijski oreščki!). Pa še brez moke, smetane ali krompirja je! ZMAGA!

Klikni sem za recept Kremna veganska špargljeva juha >>

10. BURGER S CVETAČNIM POLPETOM, ŠPARGLJI IN JAJCEM

Samo poglej si ga no! Tako lep! Tako slasten! Tako fotogeničen! Vse, kar sestavlja ta recept je ključno. Ne bi bil tako dober brez avokada, ne bi bil tako dober brez solate, zagotovo ne bi bil tako dober brez cvetačnega (ja! ne zmrduj se, dokler je poskusiš!) polpeta, ne bi bil tako dober brez sira, ne bi bil tako dober brez špargljev (valda!) in vsekakor ne bi bil tako dober brez tekočega jajčka! In vse skupaj v doma narejeni burger bombetki?! Oh, veselje!

Klikni sem za recept Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem >>

Tako težko je izbrati! Zato pa je tukaj še deset pomladnih receptov vrednih posebne omembe (pozor, vse pomladne recepte pa najdeš pod oznako Pomlad):

Ti je kateri izmed predlaganih receptov všeč? Si že poskusil/a katerega izmed njih? Kaj pa ti kuhaš to pomlad? 🙂

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Tags

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.