Pa je tu zima in z njo zimska hrana. Čeprav pozimi ni veliko svežih sestavin, je tu vseeno nekaj tistih, ki so dozorele jeseni in bodo na razpolago več mesecev, tudi čez dolgo zimo. V nadaljevanju si preberi, katere so najboljše zimskih sestavine in kaj lahko z njimi pripraviš.
Pozimi imamo na razpolago:
- zelje
- brokoli
- repo
- krompir
- rdečo peso
- sladki krompir
- cvetačo
- brstični ohrovt …
Še preden si pogledava, kaj lahko s pravkar navedenimi sestavinami pripraviš, pa ti prilagam še seznam blog zapisov, v katerih lahko najdeš še kakšno luštno idejo za kosilo, večerjo, zajtrk in prigrizek:
- Vse o cvetači
- Božanske in nasitne juhe & enolončnice za vse leto
- Vse o sladkih in slanih palačinkah
- Sladki krompir – recepti in zanimivosti
- Vse in še več o brokoliju
- Sedaj pa si vzemi čas, preglej moje predloge in si naredi seznam, kaj vse moraš to zimo skuhati. Sicer pa veš zimskih idej najdeš pod oznako Zima (kar 248 jih je!).
1. Zelenjavna jota s kislim zeljem
Juhe, enolončnice in čilijo na sploh so pozimi čudoviti. Pripraviš lahko velik pisker juhe, jo razdeliš na porcije in imaš na razpolago čez ves teden. Tako jaz delam sedaj ves čas po praznikih. Prvi teden je bila na vrsti bujta repa, drugi teden pa zelenjavna lečina juha. Kaj bo na vrsti naslednji teden, še ne vem, ampak bo zagotovo dobro! In ta zelenjavna jota je visoko na seznamu možnih kandidatk!
Klikni sem za recept Zelenjavna jota s kislim zeljem >>
2. Lososov polpet z ocvrtim jajcem
Oooobožujem ta polpet! Super enostaven je za pripravo – namesto svežega lososa lahko uporabiš tudi tistega iz konzerve ali pa namesto lososa uporabiš tuno iz konzerve. Okus bo malenkost drugačen, ampak vseeno slasten. Polpet lahko poješ z jajcem, ga daš na solato ali pa serviraš ob kakšni drugi odlični prilogi. Reees je fajn!
Klikni sem za recept Lososov polpet z ocvrtim jajcem >>
3. Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi
Ovsena kaše so pozimi eden najboljših zajtrkov ali pa večerij. Jaz jih pripravljam že nekaj let in ni nobenega znaka, da bi mi začele presedat. Osnovno ovseno kašo lahko pripraviš vedno enako, potem pa se poigraš z nadevi: uporabi maline, jabolka, mango, korenje in orehe ali pa kar ocvrto jajce in sir. Možnosti ne neomejeno!
Klikni sem za recept Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi >>
4. Polnozrnati špageti v veganski paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem
Tudi pozimi so špageti obvezni. Ker na razpolago nimaš svežih paradižnikov, uporabi kašo, jo obogati z vegansko smetano (domačo!) in poleg serviraj pečen brokoli. Ker pečen brokoli je najboljši način priprave brokolija. Nora sem nanj. Na te špagete pa tudi.
Klikni sem za recept Polnozrnati špageti v veganski paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem >>
5. Odličen čili con carne za mrzle dni
Kdaj, če ne sedaj! Čili con carne je božanski, če ga pripraviš doma, z ljubeznijo in vanj pomočiš kruh. Uporabiš lahko črn ali rdeč fižol, govedino, jagnjetino, svinjino ali teletino, obvezne pa so tudi tople, zimske začimbe. Ta čili se tudi super pogreje. Njam!
Klikni sem za recept Odličen čili con carne za mrzle dni >>
6. Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami
Te polpete sem zadnjih nekaj mesecev naredila že tolikokrat! Tako dobri so in tako hitro pripravljeni, da je nujno, da si recept shraniš in jih poskusiš. Postrežeš jih lahko same, z jogurtom, z jajcem ali pa ob pečenem krompirju, krompirjevi solati ali z rižem. Predvidevam, da bi bili super tudi s pirejem. Mmm …
Klikni sem za recept Enostavni koruzni polpeti z dišavnicami >>
7. Dišeča klasična grška musaka
Kdo je vedel, da klasična grška musaka ne vsebuje krompirja? Tudi jaz nisem. Pripravijo jo z jajčevcem, sirovim bešamelom in kremasto mesno omako. Kar sline se mi cedijo, tako lep spomin imam na to jed. Daj naredi si uslugo in jo pripravi!
Klikni sem za recept Dišeča klasična grška musaka >>
8. Skutin štrukelj
Je še kdo nor na skuto? Vedno sem jo imela rada, se mi pa zdi, da se je ljubezen zadnja leta še poglobila. Rada si jo privoščim zjutraj na kruhu ali pa z banano, obožujem pa seveda tudi vse jedi, ki jo vsebujejo. Tile štruklji pa … uf, so dobri.
Klikni sem za recept Skutin štrukelj >>
9. Detox smuti z jagodičevjem in kefirjem
Odkar sem prvič naredila to kombinacijo smutija, sem ga pripravila že vsaj petkrat. Tako je dober! In fajn nasiten. In zdrav. In diši! Ena najboljših lastnosti smutija je tudi ta, da ga lahko pripraviš z zamrznenim jagodičevjem. Ker pa je to tudi naravno sladko, smuti ne potrebuje dodatnega sladila. Zmaga!
Klikni sem za recept Detox smuti z jagodičevjem in kefirjem >>
10. Sočen piščančji zrezek z zeljno solato
Tako pripravljen piščančji zrezek imam najraje! Ne moreš verjet, kako zelo mehak in sočen je, če se nekaj časa namaka v jajcu. Super lastnost tega recepta je, da ti tudi kuhinja ne smrdi po pohanju, saj zrezek pripraviš v pečici. In ta solata … ena najboljših zimskih solat!
Klikni sem za recept Sočen piščančji zrezek z zeljno solato >>
Ker pa je teh deset le češnjica na tortici zimski recepti, ti še posebej predlagam te recepte:
- Pisan grški sendvič s humusom, avokadom, feto in papriko
- V pečici pečen riž s pestom
- Pečen fižol s pivom
- Paradižnikovo-korenčkova juha
- Prekmurska palačinka
- Krompirjevo-cvetačni pire s kremno špinačo in pečeno koruzo
- Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem
- Juha iz rdeče leče z zelenjavo
- Rezanci v vodkini omaki z dišavnim posipom
- Kremna zelenjavna juha z lečo
Si katerega že poskusil/a? Povej mi v komentarjih!